Dostupni linkovi

Kad država mlade tjera u svijet


Ilustracija
Ilustracija

U ovotjednom izdanju rubrike „Glasom mladih“ govorit ćemo o natalitetu. Sve se češće govori o zabrinjavajućim demografskim trendovima ne samo na Balkanu, nego i u većem dijelu Europe. Ako je vjerovati procjenama do 2050. godine države europskog juga i jugoistoka uglavnom će postajati sve praznije. Uz nizak natalitet, velik problem je i iseljavenje. Mlade iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije pitali smo o tome da li vlade u regiji trebaju poduzeti mjere kako bi se povećao natalitet, ali i mjere za zaustavljanje iseljavanja. Sa mladima u Budvi razgovarala Jasna Vukićević.

Mladi Budve o odlasku iz Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Mladi gube volju za ostankom u Bosni i Hercegovini, čekajući neka bolja vremena, pa se masovno odlučuju za odlazak iz zemlje, kako bi sebi osigurali uvjete za osnivanje oibtelji i dobijanje potomstva.To kažu neki od mladih s kojima smo razgovarali o problemu masovnog iseljavanja stanovništva, te pada nataliteta.

Mladi očekuju da vlasti konačno poduzmu mjere na izjednačavanju šansi za zapošljavanje, te olakšice kako bi mogli zasnovati svoju obitelj. S mladima u Mostaru razgovarao Mirsad Behram.

Mladi Mostara o napuštanju BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Prema podacima Statističke službe Europske unije, Srbiju godišnje napusti skoro 50 tisuća građana. Mnogi od njih, skoro 56 posto, odlaze iako su u Srbiji imali posla, pokazuje istraživanje Mreže za poslovnu podršku. Šta su razlozi odlaska, može li bolja poslovna klima zadržiti ljude, pa tako i mlade u zemlji ili pak bitnija podrška u osnivanju obitelji, slušate u prilogu Norberta Šinkovića.

Mladi u Novom Sadu o odlasku iz Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
Direktan link

Kompletnu emisiju „Glasom mladih“ možete preslušati ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG