Dostupni linkovi

'Razdruživanje' ne znači nezavisnost, nego kraj Republike Srpske, poručila ambasada SAD u BiH


Michael Murphy, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, 26. avgust 2022.
Michael Murphy, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, 26. avgust 2022.

Secesija ili "razdruživanje" Republike Srpske ne znači nezavisnost RS niti kraj Bosne i Hercegovine, nego znači kraj RS, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH, dan nakon što su vlasti tog entiteta najavile da će predložiti "mirno razdruživanje" drugom bh. entitetu, Federaciji BiH.

U objavi na mreži X 24. maja, američka Ambasada je istakla da ovi planovi znače secesiju, te da je u pitanju "opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH".

Rekli su da su ovo ključni interesi SAD, te da će ih braniti i štititi, između ostalog, "pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku".

Ističu da vlasti u RS objašnjavaju odluku "skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost" u tom bh. entitetu.

"Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik (Milorad, predsjednik RS, op.a) ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS", naglašavaju iz Ambasade.

Dodaju i da "BiH nije unija dva entiteta".

"Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili 'razdruživanje' ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH", navodi se u saopštenju.

Zaključuju da Dodikove aktivnosti "izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele", i da bi put koji on predlaže "osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju".

Zašto je reagovala Ambasada?

Predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, nakon sjednice u Srebrenici je izjavio da će u narednih 30 dana kreirati sporazum o razdruživanju koji će uputiti Federaciji BiH, te je izjavio da to "nije secesija".

"Mi ćemo ponuditi, ako vi nas smatrate genocidnim narodom, što mi nismo, onda ne moramo skupa da živimo", poručio je Višković.

Na sjednici Vlade je prisustvovao i entitetski predsjednik Milorad Dodik koji je na konferenciji za novinare rekao da će tražiti podršku vodstva Srbije za ovu odluku.

Sjednica je održana uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj je usvojena Rezolucija o Srebrenici, koja osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Vlasti u RS, kao ni u susjednoj Srbiji, ne priznaju da su u tom gradu u julu 1995. desio genocid, te kažu da se radi o "strašnom zločinu".

XS
SM
MD
LG