Dostupni linkovi

Prva kazna za Miru Marković


Svetske agencije poslednji su put fotografisale Mirjanu Marković 2001, foto napravljen prilikom posete Slobodanu Miloševiću u haškom zatvoru
Svetske agencije poslednji su put fotografisale Mirjanu Marković 2001, foto napravljen prilikom posete Slobodanu Miloševiću u haškom zatvoru

Mirjana Marković, bivša predsednica Jugoslovenske levice, osuđena je u Beogradu na godinu dana zatvora zbog nezakonite dodele stanova. Presuda je doneta posle skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od stotinu ročišta.

Osim Mirjane Marković, koja je osuđena u odsustvu jer od 2001. godine nije u Srbiji, presuda od godinu i po dana zatvora izrečena je i nekadašnjoj sekretarki Vlade Srbije Živki Knežević, dok je Miloš Lončar, nekadašnji direktor preduzeća za upravljanje državnim nekretninama Dipos, osuđen na godinu dana.

Zdenko Tomanović, advokat Mirjane Marković, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se žaliti na presudu.

"Ova optužnica dugo je bila politički održavana. Sud je sada po inerciji prihvatio optuženje od pre 15 godina koje je podneto isključivo da bi se otežao položaj Slobodana Miloševića u Hagu i da bi mu se onemogućili susreti sa suprugom. A ono je svojevremeno bilo izgovor i da joj se onemogući da prisustvuje njegovoj sahrani. Ako je ta garsonjera nezakonito dodeljena, kako onda nijedan postpetooktobarski državni organ nije pokušao da poništi tu dodelu", naveo je Tomanović.

Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića koji je 2006. godine preminuo u pritvoru Haškog tribunala, osuđena je zbog, kako je saopštio sud, dodele stanova u vlasništvu Republike od 1997. do 2000. godine osobama koje nisu bile zaposlene u Vladi.

"Mirjana Marković podstrekivala je Živku Knežević da dodeli stan Iloni Pešić, dadilji njenog unuka", navelo je Tužilaštvo.

Advokat Rajko Danilović, koji je zastupao oštećene u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, kaže da ga posle deceniju i po procesa epilog ne iznenađuje.

"Sramota. Godinu dana je mala kazna, brzo će proći, zastari, i stvore se uslovi za povratak Mirjane Marković u Srbiju. Verovatno je vlast priprema da je dovede u domovinu. Sve staro se rahabilituje. Nema prava, nema reda, zaboravlja se, sve se zaboravlja", rekao je Danilović.

Rajko Danilović: Verovatno je vlast priprema da je dovede u domovinu
Rajko Danilović: Verovatno je vlast priprema da je dovede u domovinu

Mirjana Marković nedostupna je pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. raspisana međunarodna poternica.

Milutin Mrkonjić, pripadnik "stare garde" danas vladajuće Socijalističke partije Srbije, koju je devedesetih predvodio Slobodan Milošević, rekao je za RSE da je očekivao oslobađajuću presudu.

"Nisam verovao da će ova vlast da poklekne pod uticajem onih koji su 5. oktobra rušili zemlju i NATO agresorima koji su bombardovali našu decu i ubijali. Sramno je da dan pred 28 jun, kada je naš predsednik isporučen Hagu, što je takođe najveća sramota, ova vlast nema snage da se izbori i donese poštenu presudu. Očekivao sam da će i da vrate porodicu Slobodana Miloševića u Srbiju. Posle ovakve presude nisam siguran u to. Izgleda je i dalje veliki uticaj Zapada na tu odluku i da ova vlast ne može da se sa tim izbori", rekao je Mrkonjić.

Mirjana Marković otišla je iz Srbije nakon što su posle petooktobarskih promena 2000. nove vlasti predvođene Demokratskom opozicijom Srbije iduće godine 28. juna, na dan praznika Vidovdan, njenog supruga Slobodana Miloševića izručile Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Ovo je bilo jedino suđenje koje se protiv Mirjane Marković vodilo u Srbiji, nakon što je svojevremeno pokrenut pretkrivični postupak protiv nje za šverc cigareta koji je do danas ostao u toj fazi. U vreme kada je tužilaštvo u tom slučaju podnelo zahtev za sprovođenje istrage, u junu 2007, razgovarali smo telefonom sa Mirjanom Marković koja nam je tada rekla:

"Strašno, kakve cigarete, kakav švercer... Nije tačno i gotovo. Ali stvarno, mislim to je baš ispod svakog nivoa. Pa čoveče, ja sam profesor Univerziteta. Zar nije dosta bilo? Krivična prijava protiv mene zbog onog stana, pa protiv Marka zbog testere neke. Pa mislim, stvarno, da nije tragično bilo bi komično, majke mi."

Na pitanje RSE hoće li uskoro dolaziti u Srbiju, odgovorila je:

"Pa gde da dođem, tu gde me čekaju sa tim švercom? Stvarno sramota. Kako im nije neprijatno. Došla bih rado, verujte mi, došla bih, strašno čeznem da se vratim."

Kako su svojevremeno preneli beogradski mediji, Mirjana Marković živi u Rusiji gde je dobila politički azil. Iako je za njom još na snazi međunarodna poternica srpskog pravosuđa, ona u Moskvi uživa status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena.

Vuk Cvijić, novinar NIN-a, smatra da je presuda za dodelu stanova simbolična, ali da bi srpskom pravosuđu Mirjana Marković bila važnija u nekoliko slučajeva čiji nalogodavci i politička pozadina nisu otkriveni, kao što je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

"U pretkrivičnom postupku nesumnjivo je utvrđeno da je ona naručila sraman tekst objavljen u "Ekspres politici" koji je praktično bio poziv na linč Ćuruvije neposredno pred njegovo ubistvo. Ali izgleda da nije bilo političke volje da se taj postupak izvede do kraja. Pravosnažnom presudom u drugom postupku utvrđeno je da je njen suprug Slobodan Milošević naredio ubistvo njihovog nekadašnjeg porodičnog prijatelja Ivana Stambolića. Ona sigurno zna nešto o tome i dužna je da da iskaz", zaključuje Cvijić.

U poslednjem intervjuu srpskim medijima Mirjana Marković rekla je da skromno živi u Rusiji i da nema nameru da se vrati u Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG