Dostupni linkovi

Šefovi diplomatije EU razmatraju dijalog, Lajčak stiže u Prištinu i Beograd


Miroslav Lajčak, specijalni izvestilac EU za dijalog Kosova i Srbije, tokom pres-konferencije u Briselu, 12. jul 2020.
Miroslav Lajčak, specijalni izvestilac EU za dijalog Kosova i Srbije, tokom pres-konferencije u Briselu, 12. jul 2020.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) će na narednom sastanku raspravljati o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Biće ovo prva rasprava na ministarskom nivou otkako EU ima specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka koji se bavi direktno ovim procesom, a saznaje se da će on podneti izveštaj šefovima evropskih diplomatija.

Ministarski sastanak će biti održan u ponedeljak (12. oktobar), a briselski zvaničnici su najavili da će Lajčak potom, iduće nedelje, otputovati u Beograd i Prištinu kako bi razgovarao sa tamošnjim političarima, kako je rečeno u Briselu, o "deblokadi" pitanja Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Naime, dijalog o normalizaciji odnosa je u poslednje vreme usporen zbog nespremnosti zvanične Prištine da sa beogradskom stranom raspravlja o ZSO-u.

Kako je ranije rečeno novinarima, specijalni predstavnik EU je nameravao da lidere Kosova i Srbije okupi na svake tri nedelje, a eksperti bi se sastajali praktično svake nedelje.

Međutim, posle dijaloga na najvišem nivou, koji je održan 7. septembra, u Briselu više nije bilo susreta predsednika Srbije i premijera Kosova, a na ekspertskom sastanku, kosovska delegacija je odbila da razgovara o ZSO-u.

Stoga, srpska strana je uslovila nastavak dijaloga sa spremnošću Prištine da sprovede dogovor koje su strane postigle 2013. a detalje utvrdile 2015. godine.

Jedan evropski zvaničnik, koji je upućen u proces, tvrdi da su se strane već dogovorile da će jedna od tema biti i ZSO. Međutim, "posle je kosovska delegacija izgubila mandat da pregovara o ovom pitanju".

"Politička situacija na Kosovu je prilično krhka. Bilo je nekih izjava koje su dovodile u pitanje da li je ZSO na agendi. Možemo imati razumevanja za ovu situaciju za određeni period, ali se radi o temi koja mora da bude na agendi, budući da je ovo obaveza koju je Kosovo preuzelo i nije sprovelo", rekli su novinarima zvaničnici koji su upućeni u proces pregovora Beograda i Prištine.

Zvaničnik EU o dogovorima u Beloj kući

Osvrćući se na dogovor koje su strane 4. septembra postigle u Beloj kući, evropski zvaničnici su istakli da je dobro došla bilo koja inicijativa koja dolazi od treće strane i koja bi mogla doprineti procesu dijaloga.

"Postignuti dogovor [u Washingtonu] nije nam ni koristio, ni štetio", rekao je jedan briselski zvaničnik.

Ovaj zvaničnik tvrdi da dogovor u američkoj prestonici ima nekoliko zanimljivih i dobrodošlih elemenata, "poput studije izvodljivosti o jezeru Gazivode", ali i ima nekih stvari koje već postoje u briselskom procesu, poput finansiranja raznih projekata za povezivanje od EU ili priznanja diploma.

Međutim, jedna stvar koja odmaže procesu, prema rečima briselskih zvaničnika, jeste deo dogovora koji se odnosi na relacije sa Izraelom.

"Cilj ovog dijaloga je približavanje Srbije i Kosova Evropskoj uniji. Odluka o otvaranju ambasade u Jerusalimu čini suprotno", upozorio je ovaj evropski zvaničnik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG