Dostupni linkovi

Vučić i Hoti u Briselu otvorili pitanja zajednice srpskih opština, finansijskih potraživanja i imovine


Vučić i Hoti sa novinarima, nakon trilaterale u Briselu, 7. septembra 2020
Vučić i Hoti sa novinarima, nakon trilaterale u Briselu, 7. septembra 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) u Briselu su nakon trilaterale za zvaničnicima EU u ponedeljak (7.septembra) potvrdili da su otvorili teme oko Zajednice opština sa srpskom većinom, finansijskih potraživanja i imovine. Kazali su kako su usaglasili stavove oko nestalih, raseljenih i ekonomske saradnje.

Vučić je izjavio da je srpska strana otvorila pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da će se o ovoj temi raspravljati ponovo na narednom sastanku koji je zakazan za 28. septembar.

Istakavši kako su već usaglašne tri teme koje su lideri otvorili na prethodnom susretu, on je naglasio da je ključno za Srbiju da se uklone barijere, i omogući slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

“Dogovorili smo mehanizam utvrđivanja evidencije raseljenih i nestalih lica i pristup svim arhivama. Priština će doneti zakon povratku raseljenih, to je važan korak, mada ostajemo rezervisani prema rezultatima u praksi”, upozorio je predsednik Srbije, te ocenio da razgovori sa kosovskom stranom nisu nikad ni laki ni jednostavni za Beograd.

"Suština razrade ekonomskih pitanja je slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga, da više ne može da se pravi ekonomska šteta bilo kojoj strani i to je za nas veoma važno. To su pitanja od suštinskog značaja za našu zemlju i važno je da razmišljamo o budućnosti i uvek smo spremni da o njoj razgovaramo, napisao je Vučić na Instagramu na kraju briselske trilaterale:

Hoti: Korak ka normalizaciji i priznanju

Premijer Kosova Avdulah Hoti je podvukao da su strane napredovale ka izradi konačnog sporazuma dveju zemalja za punu normalizaciju odnosa i međusobno priznanje.

“Sve što mi raspravljamo, pregovaramo i usaglasimo je deo konačnog sporazuma, i uvek će važiti načelo da se mi nećemo složiti oko bilo čega dok se ne složimo oko svih pitanja u okviru ovog sporazuma”, poručio je šef kosovske vlade.

On je rekao da je dijalog sa Srbijom obaveza Kosova te da je jedini put za zemlju, evropski put.

“Mi smo u Briselu samo da bi pokazali naš konstruktivan pristup kao Vlada i kao država, te da smo spremni da napredujemo ka punoj normalizaciji”, rekao je premijer Kosova na kraju sastanka.

Zajedničko saopštenje Hotija i Vučića o prioritetima

Vučić i Hoti su prethodno zajedničkom saopštenju potvrdili visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju (Josep Borrell) da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz pomoć EU.

To je ključni element puteva Srbije i Kosova ka EU, stoji u saopštenju izdatom uoči početka nove runde dijaloga, koja je održana u ponedeljak u Briselu. Trilateralnom sastanku prethodli su bilateralni susreti, prvo EU i Kosova, a zatim i EU i Srbije. Domaćini susreta su bili šef evropske diplomatije Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Hoti, Vučić i Lajčak o pregovorima u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:17 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG