Dostupni linkovi

Šta se zna o osumnjičenom za terorizam uhapšenom u Bujanovcu?


Bezbednosno-informativna agencija Srbije uhapsila osobu albanske nacionalnosti u Bujanovcu, 27. decembra 2022.
Bezbednosno-informativna agencija Srbije uhapsila osobu albanske nacionalnosti u Bujanovcu, 27. decembra 2022.

Hapšenje osobe albanske nacionalnosti u Bujanovcu, na jugu Srbije, u ovom trenutku ne može da se dovede u direktnu vezu sa aktuelnom krizom na Kosovu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Ali postoji zabrinutost zato što je ta osoba uhapšena sa značajnom količinom naoružanja i municije", rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović odgovarajući na pitanje RSE.

Nemanja Starović, državni sekrear u Ministarstvu odbrane Srbije, Beograd, 28. decembra 2022.
Nemanja Starović, državni sekrear u Ministarstvu odbrane Srbije, Beograd, 28. decembra 2022.

Prethodno je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) saopštila da je kod uhapšenog, inače osumnjičenog za terorizam, pronađena "veća količina naoružanja, deset pušaka, jedan snajper sa prigušivačem, jedan škorpion sa prigušivačem, kilogram eksploziva, kao i veća količina municije".

"Sumnja se da je oružje nabavljeno ilegalnim kanalima, a da je namera osumnjičenog bila dalji transport oružja na područje Kosova i Metohije", navedeno je.

BIA je u saopštenju od 27. decembra navela i da je uhapšena osoba albanske nacionalnosti, navodeći samo inicijale - A.B.

Pri tome nije precizirano da li je reč o državljaninu Srbije, ili neke druge zemlje.

BIA je civilna služba bezbednosti i deo je bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Mustafa: Uhapšeni sa Kosova

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji rekao je za RSE da je, prema informacijama kojima raspolaže, uhapšena osoba iz Podujeva, mesta na severoistoku Kosova.

Dodao je da je uhapšeni posedovao automobil bugarskih registarskih tablica.

"Dakle više nije reč o lokalnom Albancu, čak je i izjava na sajtu BIA veoma značajna i stigmatizujuća jer je saopšteno da je albanske pripadnosti. Sva stigma je vezana za grad Bujanovac, gde žive Albanci i za pripadnost Albancima", ocenio je Mustafa.

Takvu informaciju zvanični Beograd nije potvrdio ni demantovao do objavljivanja ovog teksta.

Svedoci o hapšenju

Bujanovac, u kome je izvršeno hapšenje, nalazi se u blizini granice sa Kosovom i jedna je od tri opštine na jugu Srbije sa većinskim stanovništvom albanske nacionalnosti.

Hapšenje se, prema svedocima, dogodilo na parkingu hotela "Rozafa".

"Imali smo problem što su blokirali parking i nikome nisu dozvolili da uđe ili izađe. Nisu ulazili unutra", naveo je Ndrićim Hasani, menadžer ovog hotela.

On je preneo da su konobarice rekle da je uhapšeni tokom dana bio u restoranu i popio kafu.

"Ne znamo tačno koliko je puta bio u restoranu. Rekli su mi da je još neko bio sa njim, ali je u trenutku hapšenja bio sam", dodao je Hasani.

Hapšenje u jeku krize na Kosovu

Vest o hapšenju došla je u trenutku političke i bezbednosne krize na severu Kosova.

Na to ukazuje i Maja Bjeloš iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

"BIA je na neprofesionalan način izvestila javnost o hapšenju iznoseći niz sumnji i spekulacija, kao i osetljivih podataka o ličnosti, poput nacionalnosti, umesto činjenica i dokaza", navela je Bjeloš.

Ona je ukazala da državni organi imaju najveću odgovornost da vode računa o miru i bezbednosti svih građana Srbije.

"Preko je potrebno da u situaciji krize na Kosovu ne dođe do međuetničkih sukoba na teritoriji Srbije", dodala je Bejloš.

Što se tiče oružja, za koje je BIA navela da je pronađeno kod uhapšenog, Bjeloš kaže da bi velika količina oružja i municije u privatnom posedu građana trebalo da zabrine.

Ona navodi da je posedovanje ilegalnog oružja teško krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Dodaje da je na nadležnima da dokažu nameru da se oružje transportuje na Kosovo.

BIA je u saopštenju navela da je osumnjičenom određeno zadržavanje od 48 sati, te da će uz krivičnu prijavu biti prosleđen nadležnom tužiocu.

RSE nije dobio odgovore od BIA, Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal gde se osumnjičeni trenutno nalazi, čiji je državljanin i na osnovu čega je osumnjičen za terorizam.

Izostao je i odgovor na pitanje zbog čega je u saopštenju istaknuta njegova nacionalna pripadnost.

Podizanje borbene gotovosti u Srbiji

Hapšenje u Bujanovcu odigralo se u trenutku kada su Vojska i Policija u Srbiji stavljeni u stanje "pune borbene gotovosti", nakon što su Srbi sa severa Kosova podigli barikade 10. decembra.

Barikade su podignute zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Policije Kosova koji je osumnjičen za napad na prostorije Centralne izborne komisije početkom decembra.

Pantiću je 28. decembra, kako je za RSE potvrdio njegov advokat, policijski pritvor zamenjen kućnim pritvorom.

Policijske i vojne jedinice Srbije su od podizanja barikada skoncentrisane na jugu zemlje, duž granice sa Kosovom.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je 28. decembra objasnio da vojska i policija nisu raspoređeni samo na liniji sa Kosovom, već na raznim lokacijama, ali nije dao više detalja.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 26. decembra naredio stavljanje vojske i policije u stanje pripravnosti "do nivoa upotrebe oružane sile".

Dan kasnije je premijerka Ana Brnabić rekla da "podizanje pune borbene gotovosti znači da smo spremni da reagujemo ako neko napadne Srbe na Kosovu".

*Saradnja na tekstu: Mila Đurđević i Dušan Komarčević

XS
SM
MD
LG