Dostupni linkovi

Bivšem policajcu Kosova Dejanu Pantiću određen kućni pritvor


Kosovska policija, arhivska fotografija
Kosovska policija, arhivska fotografija

Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je da je Dejanu Pantiću promijenjena mjera sigurnosti iz pritvora u kućni pritvor.

Tužilaštvo je saopštilo da je do ove izmjene došlo zbog zdravstvenog stanja bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića.

Saopšteno je da je nakon posjete medicinskih timova misije EULEX utvrđeno da Pantić nije u dobrom zdravstvenom stanju te je preporučeno njegovo slanje u bolnički centar, "ali ta preporuka nije ispunjena."

Advokat Dejana Pantića, bivšeg policajca na Kosovu, Nebojša Vlajić, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njegovom klijentu pritvor zamenjen kućnim pritvorom.

"(Kosovska) policija je dužna da Patića prebaci na adresu na kojoj živi", rekao je on.

Pantićevo hapšenje, zbog sumnji da je umešan u napad na članove Centralne izborne komisije na severu Kosova 7. decembra, bio je razlog zbog kog su grupe Srba blokirale infrastrukuturu na severu zemlje pre više od dve sedmice.

Blog uživo: Kriza na severu Kosova

Barikade su postavili lokalni Srbi, a njima su blokirane ceste koje vode prema dva granična prijelaza, Jarinju i Brnjaku koji povezuju Kosovo sa Srbijom.

Zbog podizanja barikada, vlasti su potvrdile da se Pantić nalazi u policijskoj stanici kod Jarinja. Za pomoć u njegovom transferu Kosovo je zatražilo pomoć Misije Europske unije na Kosovu za vladavinu prava (EULEX).

EULEX je za Radio Slobodna Evropa 23. decembra rekao da još uvijek razmatraju mogućnost pomoći u transferu Pantića.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu, iznijela je nekoliko uslova za uklanjanje barikada, a jedan od njih je puštanje uhapšenih Srba.

Zvaničnici Srbije ranije su rekli da vlasti na Kosovu Patiću nisu ponudile odgovarajuću medicinsku pomoć, ali je ministar unutarnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) 22. decembra izjavio da je on dobrog zdravlja.

XS
SM
MD
LG