Dostupni linkovi

Svecla: Tri napadača ubijena, šest osoba uhapšeno


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) (arhivska fotografija)
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) (arhivska fotografija)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je da su u akciji u nedelju u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno - dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze.

On se novinarima obratio sa severa Kosova uz napomenu da se akcija traganja za napadačima na pripadnike kosovske policije nastavlja.

Svečlja je rekao da je kosovska policija otkrila i veliku količinu oružja, uključujući eksploziv, uniforme, logistiku, hranu, opremu za barikade.

"Možemo slobodno reći da je bilo opreme za nekoliko stotina drugih napadača. To znači da su se neko vreme pripremali da se masovno napada kosovska policija, institucije Republike Kosova i da se ozbiljno naruši teritorijalni integritet", rekao je Svečlja.

On je rekao da postoje informacije da je reč o "terorističkoj grupi".

U razgovoru za javni servis Kosova Svečlja je rekao da je napad na kosovsku policiju izveden uz podršku "države Srbije" i direktno optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Sa Srbijom imamo izuzetno dugu graničnu liniju i ulazak ovih terorista nije nemoguć, ali njihova aktivnost sada postaje nemoguća", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Svečlja je prethodno u nedelju rekao da je manastir u selu Banjska na severu Kosova "izvor oružanih napada" u okolnom području.

U napadu u Banjskoj je u nedjelju ubijen kosovski policajac, a bilo je i povređenih.

Policija Kosova saopštila je da je u nedjelju u 2.34 primećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

"Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe", saopštila je policija.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je ranije u nedelju da je zabrinuta jer je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi upala blindiranim vozilom u manastir u Banjskoj, razbivši zatvorenu kapiju Manastira".

"Naoružane i maskirane osobe kreću se dvorištem i povremeno se čuju hici. Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se provodi u verskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane na što hitniji prekid sukoba", navodi se u saopštenju Eparhije u kome nije precizirano o kome se radi.

U saopštenju u nedelju uvele Eparhija raško-prizrenska je navela da je situacija u manastiru Banjska mirna i da su "naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila manastir".

"Trenutno je primećeno prisustvo kosovske policije i Euleksa ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira", navodi Eparhija raško-prizrenska .

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je u napadu jedan policajac povređen, a u saopštenju kosovske policije navedeno je da se radi o dvojici policijskih službenika.

Kurti je na konferenciji za novinare pokazao fotografije na kojima se, kako on tvrdi, nalaze profesionalne uniformisane snage, ali nije jasno rekao čije. U tom kontekstu je naveo da lokalno srpsko stanoviništvo "nema vozila koja se vide na slici".

"Naši organi bezbjednosti i tužilaštvo će svakako sprovesti istragu kako bi bolje razumeli ove uniforme", rekao je Kurti.

Na fotografijama koje je pokazao vide se blindirana vozila bez jasnih oznaka i naoružane osobe.

Brojni zvaničnici Kosova i međunarodne zajednice osudili su ubistvo policajca. Kosovski zvaničnici, među kojima i Kurti, ovaj slučaj su u prvim istupima okrivili Srbiju.

Prva reakcija iz Srbije na ubistvo policajca stigla je od predsjednik Skupštine Srbije Vladimira Orlića, funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke, koji je izjavio da je premijer Kosova "odmah prvi pojurio da optuži Srbe".

"Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste videli i reakciju Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli. Sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve", rekao je Orlić za Prvu TV.

Tenzije na severu Kosova traju od maja kada u općinama, koje su naseljene većinom srpskim stanovništvom, nisu prihvatili nove albanske načelnike.

Na severu Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkovalo aprilske lokalne izbore a kao rezultat toga na vlast u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došli su albanski gradonačelnici.

Oni su potom krajem maja uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva i podiglo tenzije.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

XS
SM
MD
LG