Dostupni linkovi

Ambasada SAD osudila 'orkestrirane' napade na kosovsku policiju


Jeffrey Hovenier, ambasador SAD na Kosovu
Jeffrey Hovenier, ambasador SAD na Kosovu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier osudio je u nedjelju, 24. septembra, "orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju".

Jedan kosovski policajac je ubijen u nedjelju rano ujutro na području Zvečana, na sjeveru Kosova.

"Kosovska policija ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinitelji moraju i bit će pozvani na odgovornost i privedeni pravdi", objavio je Hovenier na društvenoj mreži X.

Američki ambasador je, također, uputio izraze sućuti porodici narednika kosovske policije ubijenog na dužnosti.

Policija Kosova saopćila je da je u nedjelju u 2:34 sati primijećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

"Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe", saopćila je policija.

Iz policije ističu da su reagirali u samoodbrani i uspjeli da odbiju početni napad kako bi stvorili uvjete za pružanje pomoći policajcima.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u nedjelju da je u napadu jedan policajac povrijeđen, a u saopćenju iz kosovske policije navedeno je da se radi o dvojici policijskih službenika.

Svi dužnosnici Kosova osudili su ubistvo policajca i za ovaj slučaj okrivili Srbiju. Vlasti u Srbiji za sada se nisu zvanično oglašavale.

Tenzije na sjeveru Kosova traju od maja kada u općinama, koje su naseljene većinom srpskim stanovništvom, nisu prihvatili nove albanske načelnike.

Na sjeveru Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotiralo aprilske lokalne izbore a kao rezultat toga na vlast u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došli su albanski načelnici.

Oni su potom krajem maja uz pomoć policije ušli u općinske zgrade što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva i podiglo tenzije.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

XS
SM
MD
LG