Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Milan Kovačević o Vučićevom ekspozeu: Puno statistike, malo strategije


Milan Kovačević

Ekspoze mandatara za sastav buduće Vlade Srbije i tehničkog premijera Aleksandra Vučića, koji je šest sati iščitavao pred novim sazivom poslanika Skupštine Srbije, donosi puno statistike a malo objašnjenja za poteze koji predstoje, navodi za RSE ekonomski konsultant Milan Kovačević.

Posebno ga razočarava to, dodaje, što nije objašnjen ekonomski pravac u kom će se Srbija kretati. Prenosimo Kovačevićev komentar u celosti:

"Sada postaje vrlo jasno da je šteta što su vanredni parlamentarni izbori održani. Srbija je izgubila dosta vremena koje je bilo neophodno za popravljanje ekonomskog i ukupnog društvenog sistema, sve kako bi se poboljšao standard stanovništva i ubrzao privredni rast.

Tekst za Ginisa

Što se samog ekspozea mandatara Aleksandra Vučića tiče, taj tekst po dužini ima neke kvalitete. Možda će ući u Ginisovu knjigu rekorda. Ali, osim toga, ekspoze je trebalo da preciznije ocrta koje opšte promene treba očekivati.

Ovako uočavam nekoliko problema. Najpre, pobrojano je sve što je dosadašnja Vlada Srbije uradila, a što je manje važno. Bolje je pogledati statistiku nego da nam premijer to govori. Takođe, on je tek sada dovršio listu članova Vlade. S tim u vezi ostaju dve mogućnosti. Ili ta Vlada neće imati prava ovlašćenja, nego će premijer sprovoditi to što je tako detaljno napisano i saopšteno. A možda i obratno. Možda će ta ministarstva naći da je nešto ipak moguće bolje uraditi nego što je u tako dugačkom ekspozeu napisano.

Uprkos svojoj dužini, u ekspozeu se ne naslućuje šta su prave promene. Više se govori o tome da će ono što je do sada urađeno nastaviti da se radi ‘u pravom pravcu’. Kada govorimo i o samoj promeni nekih ministara, te personalne promene ne ukazuju na to da će biti stvarnih promena.

Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja ekspozea, 9. avgust, 2016.
Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja ekspozea, 9. avgust, 2016.

Tu se opet vraćamo na početno pitanje, da li je šteta što smo toliko vremena izgubili u izborima i procesu formiranja Vlade. I stara Vlada je mogla isto to uraditi, odnosno bilo je moguće da sam premijer promeni neke od ministara. Na kraju krajeva bilo je i pritisaka da neki ministri budu promenjeni.

Tako da bi ubuduće bilo pametnije verovati da je Vlada vrlo piramidalno napravljena. Da je Vlada premijer ili obratno.

Propušteno vreme za donošenje nekih bitnih zakona

Plašim se i da će izvan Srbije biti prisutno razočaranje u odnosu na ono šta se ovde dogodilo. Ipak je određena neizvesnost prisutna u periodu u kom imamo tehničku Vladu na snazi. Uostalom, propušteno je vreme da se donesu neki bitni zakoni. Jedan broj zakona jednostavno čeka da se dogodi formiranje Vlade.

Nadajmo se jedino da će i kod ljudi u Vladi postojati svest da smo propustili dragoceno vreme te da će se zbog toga ostvariti izvesno ubrzanje u odnosu na ono što se već događalo i do sada radilo, jer, ponavljam, ne vidim naznake značajnijih promena.

Ono što me je najviše razočaralo je što nije dovoljno jasno rečeno ništa što se ekonomije tiče. Srbija ima blagi prelazak na privredni rast, što je dobro. Kao i značajno unapređenje javnih finansija. Ali su ti rezultati u najvećoj meri postignuti smanjenjem penzija i zarada, kao i većim dažbinama. Istovremeno se najavljuje da će se rast ubrzati. Da bi se rast zaista ubrzao, moralo bi se nešto olakšati građanima i privredi, a ne obratno, da se opet povećavaju dažbine.

Nisu osvetljeni važni pravci u ekonomiji

Govori se da će se manje investicijama i izvozom potsticati rast, a da će više potrošnjom. Da li to znači inflaciju i štampanje novca?

Dakle, važni pravci u ekonomiji nisu ni osvetljeni niti je najavljeno kako će se dalje kretati. Uostalom ministar finansija ostaje isti i ne znam da li će on išta drugačije da radi.

I ne samo to, nego i imena nekih drugih ministara koji su ostali ili vraćeni u Vladu, a koji su povezivani sa raznim aferama, te sama dužina ekspozea ostavljaju utisak da premijer ima želju da demonstrira da će biti tako kako on kaže. Rado bih mu preporučio da ubuduće više vodi računa o tome šta javnost misli o tome. Postaviti u neko ministarstvo nekoga ko unutar te delatnosti ne može da se nađe u hiljadu prvih u toj oblasti, prosto nije dobar način.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG