Dostupni linkovi

Pompeo u Hrvatskoj – protiv kineskih projekata i 5G mreže


Američki državni sekretar Mike Pompeo tokom šetnje starim gradom u Dubrovniku, u koji je stigao u toku popodneva 2. oktobra 2020., u finalu svoje šestodnevne mediteranske turneje.
Američki državni sekretar Mike Pompeo tokom šetnje starim gradom u Dubrovniku, u koji je stigao u toku popodneva 2. oktobra 2020., u finalu svoje šestodnevne mediteranske turneje.

Visoka razina suradnje, partnerstvo u NATO-u, optimističke poruke Sjedinjenih Država oko ukidanja dvostrukog oporezivanja i skorog ukidanja viza za hrvatske građane pri dolasku u Sjedinjene Države, to su glavne poruke nakon susreta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i američkog državnog tajnika Mike Pompea po završetku njegove mediteranske turneje.

Iako ga je hrvatski predsjednik Zoran Milanović samo dan ranije optužio da dolazi u Hrvatsku 'uvaliti' američke F-16, Pompeo je kazao kako se jako ponosi kvalitetom američkih proizvoda, kako će ponuditi dobre financijske uvjete „a na hrvatskom vodstvu je da odluči“.

Pompeo, koji je u Dubrovnik stigao u petak, 2. rujna, je zahvalio Hrvatskoj na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovim misijama rame uz rame s američkim, na dobrom vođenju Europske unije u prvoj polovici ove godine i na pozitivnoj ulozi u regiji jugoistoka Europe, u kojoj može potaknuti reformske procese.

„Zahvaljujem na vašem liderstvu i koracima u energetici, i dovršetku plutajućeg terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku u sljedećih nekoliko mjeseci. Ponosni smo što smo imali prigodu podržati vas u tom projektu i u diversifikaciji energetskih izvora“, kazao je Pompeo.

Tokom samog obraćanja Pompea i Plenkovića predstavnicima sedme sile, Kina je bila tek ovlaš spomenuta u jednom novinarskom pitanju, gdje je Plenković kazao kako se primjerice u svom prvom mandatu pet ili šest puta susreo sa kineskim premijerom Lijem, pa tu valja potražiti odgovor na toliku kinesku prisutnost u regiji.

O Kini i Hrvatskoj

Ali da su Kina i 5G mreža bile teme tijekom susreta Pompeo-Plenković pokazuje Pompeov intervju javnoj novinskoj agenciji Hina, gdje je on zatražio da se Hrvatska distancira od Kine, i u projektima i u korištenju 5G mreže.

„Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na natječaju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod", rekao je Pompeo.

Mike Pompeo tokom pres konferencije u Dubrovniku
Mike Pompeo tokom pres konferencije u Dubrovniku

On je dodao da Hrvatska kao članica NATO-a mora biti sigurna da su njezini strateški prioriteti zaštićeni i sigurni od "onih koji žele raditi na način koji mi ne bi radili jedni drugima". "Samo to tražimo,“ kazao je Pompeo za Hinu.

Neizravno aludirajući na Huawei, on je dodao da „ako imate sigurnu mrežu i informacijske sustave onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) tvrtku koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kojeg nijedan hrvatski građanin ne bi smio patiti".

Kineski izvođači u Hrvatskoj koji grade Pelješki most, aplicirali su za koncesiju za kontejnersku luku u Rijeci, a Hrvatska planira nekoliko većih gradova opremiti 5G mrežom.

O vizama za državljane Hrvatske

Što se tiče ukidanja viza, Plenković je kazao kako vjeruje da je Hrvatska ove godine koja završava sa 30. rujnom ispunila uvjet od manje od 3 posto odbijenih zahtjeva.

„Nadam se da će američko Državno tajništvo zajedno sa Domovinskom sigurnošću vidjeti da smo ispunili te preduvjete, te da će hrvatski državljani uskoro, u sljedećih nekoliko mjeseci ostati bez tog uvjeta za posjete Sjedinjenim Državama. Također, najavili smo dalji rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazumu koji puno znači i za gospodarske aktivnosti, ali i za hrvatske i američke građane“, poručio je Plenković.

Pompeo je kazao kako je sada u Hrvatskoj prisutno stotinjak američkih tvrtki, ali da će potpisivanjem ovog sporazuma biti stvoreni uvjeti da ih bude mnogo više. Također, on je pohvalio Hrvatsku zbog pojednostavljivanja procedura za poslovanje, što je ranije bila redovita zamjerka američkih poduzetnika u Hrvatskoj.

Pompeo je inače prvi visoki američki dužnosnik koji posjećuje Hrvatsku od početka Trumpovog mandata.

Prvi čovjek State Departmenta boravo je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj kao najviši dužnosnik američke administracije otkad je Donald Trump predsjednik Sjedinjenih Država, i 8 godina otkako je neka čelna osoba američke diplomacije bila u posjetu Hrvatskoj - Hillary Clinton 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG