Dostupni linkovi

Pompeo pozvao Vatikan da osudi kršenje ljudskih prava u Kini


Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je u sredu tokom posete Vatikanu da se Sveta stolica pridruži SAD-u u osudi kršenja verskih sloboda u Kini.

Pompeo je na skupu o verskim slobodama koji je organizovala Ambasada SAD u Vatikanu, rekao je da bi Katolička crkva trebalo da prednjači u borbi za osnovna ljudska prava.

Vatikan je u delikatnim pregovorima s Pekingom o proširenju svog kontroverznog sporazuma oko imenovanja biskupa.

Na skupu je bio i nadbiskup Pol Galager, vatikanski ministar spoljnih poslova, koji nije pomenuo Kinu, već je govorio o "nametanju rodne ideologije" na Zapadu i drugim zakonima u okviru normative "političke korektnosti" koji su, po njegovim rečima, pretnja savesti vernika.

Pompeo je, ponavljajući oštru kritiku Trampove administracije prema Pekingu, rekao da nema nigde na Zemlji gde je verska sloboda više ugrožena nego u Kini, prenosi AP.

"Moramo da podržimo one koji traže slobodu u naše vreme," kazao je Pompeo citirajući penzionisanog papu Benedikta XVI. On je pozvao na veću posvećenost verskih lidera u borbi za prava svih vernika.

"Biti crkva ‘trajno u stanju misije’ ima mnogo značenja," istakao je Pompeo citirajući papa Franju.

"Sigurno je jedno od njih biti trajno crkva u odbani osnovnih ljudskih prava," dodao je američki državni sekretar.

Vatikan je branio svoj sporazum sa Kinom, rekavši da je to čisto crkvena stvar u vezi s nominacijama za biskupe i da nije politički ili diplomatski sporazum. Galager je dodao da se Sveta Stolica u svim diplomatskim odnosima "naglašava važnost dijaloga i međusobnog uvažavanja."

Poseta Pompea Vatikanu došla je posle njegovog autorskog teksta koji je napisao ranije ovog meseca u konzervativnom amičkom časopisu Frst Tings (First Things), sugerišući da je Vatikan ugrozio svoj moralni autoritet potpisivanjem sporazuma s Pekingom 2018. godine.

Odgovarajući na pitanja na novinara, Galager je rekao da je Pompeov tekst primljen u Vatikanu "sa kriticizmom".

On je dodao da je Pompeova poseta neposredno uoči prededničkih izbora u SAD "jedan od razloga zašto Sveti otac ne prima državnog sekretara". Umesto toga, Pompeo, koji se prošle godine susreo sa papom prošle godine na sličnoj konferenciji, sutra će se u Vatikanu sastati s Galagerom i državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Nakon ovog skupa, Pompeo se sreo sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, prvim liderom članice G7 (grupe najrazvijenih zemalja), koja je pristupila kineskom projektu Pojas i put.

Konte je u vreme potpisivanja sporazuma prošle godine, uprkos kritikama SAD, istakao da to neće dovesti u pitanje partnerstvo Italije u transatlantskim institucijama.

Zamenik portparola Stejt departmenta Kejl Braun (Cale Brown) je izjavio da je Pompeo pokrenuto ovo pitanje tokom susreta sa Konteom, ukazujući na "rizik" od poslovanja sa Kinom.

XS
SM
MD
LG