Dostupni linkovi

Barnije: Neizbežne provere britanske robe u Severnoj Irskoj


Pregovarač Evropske Unije Mišel Barnije (Michel Barnier)
Pregovarač Evropske Unije Mišel Barnije (Michel Barnier)

Nove provere roba koje ulaze u Severnu Irsku iz Velike Britanije su "nužna" posledica sporazuma o Bregzitu, izjavio je pregovarač Evropske unije Mišel Barnije (Michel Barnier).

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) je istakao prošle sedmice da će trgovina između Severne Irske i ostatka zemlje ostati "nesmetana".

Međutim, evropski pregovarač je istakao da je politika za koju se opredelilo Ujedinjeno Kraljevstvo, učinilo nemogućim slobodnu trgovinu bez ikakvih provera na granici.

Različite interpretacije Brisela i Londona pojačavaju bojazan da tranzicioni period nakon Bregzita 31. januara neće biti jednostavan, te da dve strane neće lako postići novi sporazum o budućim odnosima.

"Prihvatajući protokol, Ujedinjeno Kraljevstvo je saglasilo sa sistemom pojačanih provera i kontrole robe koja ulazi u Severnu Irsku iz Velike Britanije. Razumemo strahove pojedinaca zbog negativnih ekonomskih efekata ovih provera. Međutim, Bregzit, nažalost, ima posledice sa kojima se moramo pozabaviti", kazao je Barnije u ponedeljak veče tokom predavanja na Kraljičinom univerzitetu (Queen’s) u Belfastu.

Pet stvari s kojima će 'Brexit' promijeniti EU?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Prema sporazumu o Bregzitu, Severna Irska će slediti pravila EU o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima – a ostatak Velike Britanije ne.

Takođe, Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti carinsku uniju EU, dok će Severna Irska nastaviti da primenjuje evropske carinske propise u svojim lukama.

To znači uvođene novih kontrolnih punktova i postupaka za trgovinu robom između Severne Irske i ostatka Velike Britanije.

Karakter i obim bilo kakve kontrole roba biće jasni tek pri završetku tranzicionog perioda koji ističe krajem 2020. godine.

U svakom slučaju, na pojedine robe koje ulaze iz Velike Britanije u Severnu Irsku biće plaćane carine, koje će biti refundirane ukoliko robe ostanu u Severnoj Irskoj, odnosno ne budu transportovane u Republiku Irsku.

Barnije se prethodno sreo sa premijerom Republike Irske Leom Varadakarom, koji je upozorio da će biti teže postići sporazum ukoliko se Ujedinjeno Kraljevstvo bude distanciralo od pravila EU.

Evropski pregovarač je kazao da očekuje pojašnjenja od Velike Britanije u kojoj meri će odstupiti od pravila i standarda EU nakon Bregzita.

Britanski ministar finansija Sadžid Džavid (Sajid Javid) je izjavio prošle sedmice da će njegova zemlja odstupiti od pravila EU samo kada to bude u interesu poslovnog sveta.

Time je ublažio prethodne komentare da neće biti usklađivanja sa EU nakon Bregzita ida će kompanije morati da se "prilagode" novog regulativi.

Barnije je izjavio da kada Velika Britanija govori od odstupanju, nije jasno u kojim oblastima i koliko:

• o standardima koji se tiču bezbednosti i kvaliteta proizvoda

• ili koji se odnose na ravnopravnu konkurenciju.

Evropski pregovarač je dodao: "Nije mi jasno da li će Ujedinjeno Kraljevstvo, kada napusti EU i jedinstveno tržište, odlučiti i da napusti evropski društveni i regulatorni model".

Prema njegovim rečima, to je ključno pitanje: "Čekamo odgovor, jer će on biti presudan za naše buduće odnose".

Pregovori o budućim odnosima

Nakon što Velika Britanija formalno napusti EU 31. januara, biće nastavljeni pregovori o njenim budućim odnosima sa EU. To će biti učinjeno tokom tranzicionog perioda, koji se završava 31. decembra 2020.

U narednih 11 meseci Velika Britanija će ostati deo jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije.

U međuvremenu, dve strane će pokušati da se dogovore o novom trgovinskom sporazumu. U suprotnom, Velika Britanija će se po isteku tranzicionog perioda suočiti sa tarifama na svoju robu koju bude izvozila u EU, kao i drugim trgovinskim barijerama.

Istovremeno, Ujedinjeno Kraljevstvo će već u prelaznom razdoblju biti izvan evropskih politički institucija, kao što je Evropski parlament, i neće priznavati nadležnost Evropskog suda pravde.

Britanski premijer Džonson potencira da prelazni period neće biti produžen, dok Evropska komisija upozorava da će biti izuzetno teško postići trgovinski sporazum u tako kratkom roku. Razgovori Londona i Brisela o ovom pitanju verovatno neće početi pre marta jer svih 27 članica evropskog bloka treba da se dogovore oko mandata za pregovore.

EU je potpisala oko 40 sporazuma o slobodnoj trgovini koji pokriva 70 zemalja, što znači da se u međusobnoj razmeni ne plaćaju carine na većinu proizvoda. Velika Britanija nastoji da u ovom periodu nastoji da zadrži iste sporazume koje je sklopila EU, kako bi izbegla plaćanje tarifa.

Do sada je zvanični London imao pravo da pregovara i potpiše trgovinske ugovore sa zemljama koje imaju takve dogovore sa EU. Uspeo da isposluje 20 ugovora koji pokriva 50 zemalja ili teritorija. Nakon Bregzita, Ujedinjeno Kraljevstvo će moći da potpisuje sporazume i sa zemljama sa kojima EU nema takve trgovinske aranžmane – kao što je SAD.

EU: V. Britanija da poštuje naše 'crvene linije'

Prema dokumentu iz EU, u koji je imao uvid londonski "Gardijan" (THE Guardian), ističe se da ukoliko ne bude sporazuma o novim trgovinskim odnosima, preti opasnost od oštrih "ivica na litici" u mnogim oblastima "bez povratka na status kvo".

Evropski blok traži "ravnopravne uslove", što će, prema oceni "Gardijana", biti najveća prepreka za uspeh pregovora.

Naime, EU nema nulte-tarife, nulte kvote i tradicionalne sporazume o slobodnoj trgovini ni sa jednom zemljom u svetu.

Brisel traži garancije da Velika Britanija neće težiti da stekne prednost na nefer način. Tako je evropski blok zauzeo beskompromisni stav da dosadašnji aranžmani koji regulišu ribolov, uglavnom treba da ostanu na snazi.

Tako je francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen (Amélie de Montchalin) izjavila nedavno u Briselu da će razgovori biti komplikovani ukoliko Velika Britanija ne uvaži "crvene linije" EU.

"Za nas, ako nema jasnih garancija kada je reč o poziciji građana i biznisa, zatim ravnoprpavnih i fer uslova, onda neće biti potpune otvorenosti EU u trgovini", poručila je.

Ona je precizirala da će nivo otvorenosti evropske trgovine zavisiti od nivoa postignute konvergencije.

"Dakle, ako Boris Džonson želi sporazum za 11 meseci za nultim kvotama i tarifama, moramo da imamo garancije da neće biti dampinga i, stoga, ravnopravne uslove. To su prilično jednostavni pregovori. Međutim, možemo da ih iskomplikujemo, ukoliko budemo nekonzistentni. Nemoguće je zamisliti potpuno novi trgovinski sistem za 11 meseci, što će iziskivati drugačiji normativni okvir za svaku oblast. To nije realno, stoga ćemo se baviti realističnim stvarima", naglasila je francuska ministarka.

Završni politički čin o Bregzitu – kada je reč o evropskoj strani – biće u sredu ratifikacija u Evropskom parlamentu Sporazuma o izlasku Britanije.

Pregovori o ostalim pitanjima

Osim trgovine, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija treba da se dogovore i o drugim detaljima, kao što su:

  • Primena zakona, razmena informacija i bezbednost
  • Vazduhoplovni standardi i bezbednost
  • Pristup vodama za ribolov
  • Snabdevanje strujom i gasom
  • Licenciranje lekova

Prava državljana Evropske unije u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i britanskih građana u EU, ostaće ista tokom prelaznog perioda.

Procenjuje se da će London platiti svojim evropskim partnerima na ime izlaska oko 35 milijardi evra, prenosi BBC.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG