Dostupni linkovi

Fon der Lajen i Šarl Mišel potpisali sporazum o Bregzitu, sad ide u EP


Ursula fon der Lajen

Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i Šarl Mišel (Charles Michel) potpisali su danas sporazum o razlazu Evropske unije sa Velikom Britanijom čime on sada može da ide na ratifikaciju u Evropskom parlamentu.

"Mi smo sa Šarl Mišelom potpisali sporazum izlaska Velike Britanije čime se otvara put za njegovu ratifikaciju u Evropskom parlamentu", napisala je Fon der Lajen u Tviter poruci.

Sa odobrenjem Ursule fon der Lajen i Šarl Mišela tekst će sada biti podnet Evropskom parlamentu 29. januara za ratifikaciju.

Zatim će u četvrtak, 30. januara, diplomate zemalja članica EU pismeno odobriti sporazum čime se osigurava da Velika Britanija organizovano izađe iz Unije 31. januara u ponoć.

"Stvari će se neizbežno promeniti, ali naše prijateljstvo će ostati. Počinjemo novo poglavlje kao partneri i saveznici, " napisao je Mišel u Tviter poruci na svom zvaničnom nalogu. On je dodao na francuskom da želi da novu stranicu pišu zajedno.

Pregovarač EU za Bregzit, Francuz Mišel Barnije prisustvovao je potpisivanju organizovanom rano jutros u sedištu Evropske komisije u Briselu, zato što predsednik Evropskog saveta putuje danas u Tirenu.

Sporazum treba da bude poslat u London da ga potpiše premijer Boris Džonson.

Britanska kraljica Elizabeta Druga juče je dala svoje kraljevsko odobrenje tekstu kojim se reguliše razlaz posle 47 godina sa Evropskom unijom. Tekst je definitivno usvojen u sredu uveče u Britanskom parlamentu.

Evropski parlament će biti poslednje telo koje se o tome izjašnjava. Članovi odbora za ustavna pitanja su preporučili u četvrtak uveče velikom većinom da se odobri sporazum na plenarnoj sednici EP 29. januara.

Od 31. januara kada je zvanični razlaz počinje period tranzicije do kraja 2020. Velika Britanija će u tom periodu nastaviti da primenjuje pravila EU, ali neće učestvovati u donošenju odluka u Uniji. Time se izbegava nagli prekid veza. U tom prelaznom periodu dve strane takođe treba da se dogovore o budućim odnosima, posebno o trgovinskom sporazumu, mada mnogi smatraju da je to suviše kratko vreme za takve pregovore.

XS
SM
MD
LG