Dostupni linkovi

Vlada Sjeverne Irske formirana poslije tri godine


Novoimenovana premijerka Sjeverne Irske, predsjednica probritanske Partije demokratskih unionista(DEB)Arlin Foster(Arlene Foster)
Novoimenovana premijerka Sjeverne Irske, predsjednica probritanske Partije demokratskih unionista(DEB)Arlin Foster(Arlene Foster)

Predsjednica probritanske Partije demokratskih unionista (DUP) Arlin Foster položila je zakletvu kao novi premijer Sjeverne Irske, pošto su se vodeće političke stranke dogovorile da obnove vladu te britanske pokrajine, tri godine nakon njenog raspada.

Predstavnici glavnih političkih partija okupili su se na sjednici 90-člane skupštine, kako bi formirale vladu koju će predvoditi protestantski DUP i irski republikansti pokret Šin Fejn.

Stanovnici Sjeverne Irske ostali su bez državne administracije od kada se raspala vladajuća koalicija u januaru 2017. godine zbog projekta o zelenoj energiji.

Nakon toga raskol se prenio i na kulturne i političke teme koje su potpuno razdvojile britanske unioniste i irske nacionaliste, prenosi Rojters.

Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, britanska i irska vlada su objavile predlog kako da se oživi Skupština Sjeverne Irske i izvršna vlast.

Predloženi sporazum predviđa finansijsku podršku Velike Britanije Sjevernoj Irskoj, prije svega za infrastrukturne projekte, budući da je jedina kopnena granica Velike Britanije sa EU u Sjevernoj Irskoj.

XS
SM
MD
LG