Dostupni linkovi

Bruxelles upozorava na 'prikrivenu diskriminaciju' građana EU nakon Brexita


London
London

Glavni pregovarač Europske unije (UN) za Brexit Michel Barnier upozorio je 14. siječnja Veliku Britaniju da ne vrši diskriminaciju građana EU koji traže prebivalište nakon Brexita, pozivajući London da uspostavi neovisno nadzorno tijelo.

Barnier je ovo rekao nakon što su zastupnici u Europskom parlamentu izrazili zabrinutost da bi neposredni izlazak Velike Britanije iz EU mogao ugroziti prava i zaštitu mnogih od 3,5 milijuna građana Unije koji žive u Velikoj Britaniji.

"I dalje ću inzistirati na posebnom značaju stvaranja u Velikoj Britaniji snažnog, neovisnog nadzornog tijela koje mora biti u stanju djelovati brzo i pošteno kad se suoči sa žalbama građana EU i njihovih obitelji", rekao je Barnier europskim parlamentarcima u Strasbourgu.

S Brexitom, koji bi trebao stupiti na snagu 31. siječnja, britanska vlada uvodi najveći pomak svojih graničnih kontrola u desetljećima, okončavajući prioritet migranata iz EU nad onima iz drugih zemalja.

Prema sporazumu o Brexitu postignutom između Velike Britanije i ostalih 27 država članica EU 2019. godine, državljani EU koji žive u Velikoj Britaniji moraju do lipnja 2021. podnijeti zahtjev za prebivalište.

"Sada moramo raditi na pravilnoj provedbi ovih prava i nećemo prihvatiti ni pola mjera ili bilo kakav oblik prikrivene ili neprikrivene diskriminacije", rekao je Barnier.

Britanski matični ured, ministarstvo nadležno za imigraciju, još nije dao komentare.

Reuters je u studenom 2019. izvijestio da Velika Britanija prijeti deportiranjem građana EU ako se ne prijave na vrijeme te će odobriti kaznu samo u iznimnim okolnostima.

U pismu tajniku za Brexit Stevenu Barclayu, o kojem je Telegraph prvi put izvijestio prošli tjedan, Barnier je rekao da je zabrinut zbog "sukobljenih signala" o tome što će se dogoditi onima koji se ne prijave za utvrđeni status do lipnja 2021. godine.

Pozvao je na "velikodušno tumačenje" takvih slučajeva kako bi se izbjegla kriminalizacija i deportacije, prenosi Telegraph.

Članovi Europskog parlamenta izrazili su zabrinutost tijekom rasprave 14. siječnja da Velika Britanija neće poštovati obveze iz sporazuma, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla im je da je to "pravno pitanje s moralnim imperativom".

Barnier je rekao da Europska komisija očekuje da će vlada konzervativnog premijera Borisa Johnsona pomoći građanima EU da ispune administrativne zahtjeve i prihvate zahtjeve koji iz valjanih razloga ne ispunjavaju rok.

Von der Leyen je rekla da je oko 2,5 milijuna građana EU koji žive u Velikoj Britaniji podnijelo zahtjev za status prebivališta i većina njih je ostvarila pravo na boravak.

Također, rekla je da mnogi slučajeva - čak i za ljudi koji tamo žive 40 ili više godina - zahtjevaju podnošenje zahtjeva za dodatnim informacijama.

XS
SM
MD
LG