Dostupni linkovi

Zatvorene i Merdare, tri prelaza između Kosova i Srbije van funkcije


Van funkcije su tri prelaza između Kosova i Srbije. Jarinje i Brnjak blokirali su 10. decembra kosovski Srbi, a Merdare 27. decembra zatvorila kosovska policija.

Granični prelaz Merdare između Kosova i Srbije zatvoren je za saobraćaj nakon što su na oko dva kilometra od granice postavljene barikade na teritoriji Srbije.

  • Pratimo UŽIVO dešavanja na Kosovu

U međuvremenu je na dan zatvaranja prelaza Merdare objavljeno da je kosovski sud naložio puštanje u kućni pritvor bivšeg policajca Dejana Pantića radi kojeg su Srbi na severu postavili barikade 10. decembra.

Prehodno je 27. decembra uveče Nacionalni centar za upravljanje granicom Kosova saopštio da su zatvorili granični prelaz Merdare zbog postavljanja barikada blizu granice, u Srbiji.

Merdare - jedan od graničnih prelaza sa Srbijom - koristi kosovska dijaspora za ulazak i izlazak sa Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MPJD) je na Fejsbuku saopštilo da su "srpske kriminalne grupe blokirale granični punkt Merdare".

Umesto Merdara punktovi Mutivode i Bela zemlja

Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je građanima koji su već ušli u Srbiju da koriste granične punktove Mutivode i Dheu i Bardhe (Bela zemlja) ili da idu putem preko Severne Makedonije, granični prelaz Preševo, preko Skoplja.

Na severu Kosova su 27. decembra podignute nove barikade: jedna u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, a druga u mestu Dudin krš na mostu koji povezuje Severnu Mitrovicu sa magistralnim putem Priština - Raška, saopštila je Policija Kosova.

"Na severu zemlje, tokom noći, kriminalne osobe, odnosno grupe, nastavile su da postavljaju barikade, dodatno ometajući slobodu kretanja. Prema zvaničnim informacijama postavljene su i dve barikade sa teškim vozilima", navode u saopštenju.

Barikada u Bošnjačkoj mahali je prva koja je postavljena u Severnoj Mitrovici. Do sada su se one nalazile na teritoriji ostale tri opštine sa srpskom većinom na severu – Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Bošnjačka mahala se nalazi između južne Mitrovice, gde većinu čine Albanci i Severne gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Lokalni Srbi na severu Kosova od 10. decembra blokiraju puteve u tom regionu zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je osumnjičen da je učestvovao u napadu na zvaničnike Centralne izborne komisije.

Barikade izazivaju strah u Gračanici: 'Nije kao nekad'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

'Prilika' za KFOR

Kosovske vlasti su ranije saopštile da imaju kapacitet da uklone barikade na severu, ali da je odlučeno da se KFOR-u pruži prilika da ubedi lokalne Srbe da sami uklone tešku mehanizaciju kojom blokiraju puteve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je 27. decembra uveče jedinice Vojske Srbije između Kraljeva i Raške, u blizini graničnog prelaza sa Kosovom.

Vučić je jedinice obišao dan nakon što je naredio podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši nivo.

On je u objavi na Instagramu naveo da posle obilaska dela jedinica ide na sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Opština Raška u Srbiji nalazi se u blizini granice sa Kosovom.

Od podizanja barikada na severu Kosova zabeležen je niz incidenata sa vatrenim oružjem, ručnim bombama i šok bombama. Mete napada bili su pripadnici kosovske policije, misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), patrole KFOR-a i novinari.

Vlada Kosova saopštila je u ponedeljak da je u stalnoj komunikaciji sa misijom NATO-a na Kosovu, KFOR, i da čeka njihovo delovanje, ističući da Policija Kosova ima sve kapacitete da ukloni barikade.

Sjeverna Mitrovica odsečena od ostatka Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
XS
SM
MD
LG