Dostupni linkovi

Vučić sa predstavnicima Srba sa Kosova, obišao vojsku kod granice


Predsednik Srbije naredio je 26. decembra uveče podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši nivo.
Predsednik Srbije naredio je 26. decembra uveče podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši nivo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je 27. decembra uveče jedinice Vojske Srbije između Kraljeva i Raške, u blizini graničnog prelaza sa Kosovom.

Vučić je jedinice obišao dan nakon što je naredio podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši nivo.

On je u objavi na Instagramu naveo da posle obilaska dela jedinica ide na sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

"Završio obilazak dela jedinica naše vojske, naših junaka i pošao na sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Verujem u pravdu i pravo, ali više od svega u srpsku mudrost, ali i snagu i odlučnost", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je objavio i sliku sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem u garnizonu u Raški.

"Veliko hvala svim vojnicima, policajcima i pripadnicima BIA (Bezbednosno-informativna agencija) na hrabrosti i posvećenosti u očuvanju vitalnih interesa naše zemlje i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", napisao je Vučić.

Predsednik Srbije je 26. decembra uveče naredio stavljanje vojske i policije u stanje pripravnosti "do nivoa upotrebe oružane sile". On je rekao da će preduzeti "sve mere da se zaštiti narod i sačuva mir na severu Kosova".

Ni Vučić, ni predstavnici ministarstava odbrane i policije, nisu objasnili o kojim je merama reč.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 27. decembra da podizanje pune borbene gotovosti znači da je Srbija spremna da reaguje "ako neko napadne Srbe na Kosovu".

Brnabić je optužila premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija da "preti nasilnim uklanjanjem barikada" koje predstavnici kosovskih Srba na severu drže od 10. decembra.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) demantovao je navode Beograda da je i Kosovo podiglo nivo borbene gotovosti i dodao da institucije te države rade sa međunarodnim partnerima kako bi barikade bile ukonjene bez eskalacije.

"Srbija je, pod uticajem Rusije, podigla nivo vojne gotovosti i naređuje podizanje novih barikada kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu", naveo je Svečlja.

Predstavnici srpskog stanovništva podigli su 27. decembra dve nove barikade na severu Kosova, jednu u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, a drugu u mestu Dudin krš na mostu koji povezuje Severnu Mitrovicu sa magistralnim putem Priština - Raška.

Sjeverna Mitrovica odsečena od ostatka Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Oni od 10. decembra blokiraju puteve na severu Kosova, a povod za podizanje barikada bilo je hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića, kojeg Kosovo sumnjiči za napad na prostorije Centralne izborne komisije.

Kosovske vlasti su ranije više puta poručile da će KFOR-u pružiti priliku da ubedi lokalne Srbe da sami uklone tešku mehanizaciju kojom blokiraju puteve.

Istovremeno, poručeno je da se barikade neće dugo tolerisati.

Srpske trupe su od podizanja barikada skoncentrisane na jugu zemlje, na granici sa Kosovom.

Stacionirani su u kasarni u obližnjoj Raški gde su ih više puta obilazili ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

XS
SM
MD
LG