Dostupni linkovi

Bivši ministar bezbjednosti BiH oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja


Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH ispred Suda BiH Sarajevo, 4. jun 2020. godine.

Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) i još trojica službenika tog Ministarstva, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti, saopšteno je iz Suda BiH u četvrtak, 17. marta.

Radi se o prvostepenoj presudi. Optuženi su se tereteili zbog zloupotrebe položaja i korupcije u sprovođenju jednog od projekata kojeg je finansirala Evropska unija (EU).

Projekat je bio vrijedan oko 198.500 evra, a realizovan je u periodu od 2015. do 2017. godine.

Ministarstvo bezbjednosti BiH je projekat EU provodilo u saradnji sa Institutom za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva (INZA).

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu 30. decembra 2019. godine protiv Dragana Mektića, Igora Golijanina, šefa kabineta ministra, Samira Agića, pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje i Edina Garaplije, vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi u okviru realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, kao odgovorna lica, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja i time pribavili korist sebi i drugome.

Državno tužilaštvo smatralo je da je prilikom potrošnje novca došlo do zloupotrebe, jer nabavljena oprema nije odgovarala zahtjevima i potrebama vatrogasaca

Prema navodima Tužilaštva BiH, ukupna pričinjena šteta iznosila je oko 122.000 eura.

Ugovor o grantu između Evropske unije i Ministarstva bezbjednosti BiH, koji tretira pitanje Projekta prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblasti zaštite od požara potpisan je 8. decembra 2014. godine.

Svi optuženi su se pred Sudom Bosne i Hercegovine 5. marta 2020. godine izjasnili da nisu krivi, a suđenje je trajalo od juna iste godine.

XS
SM
MD
LG