Dostupni linkovi

Dragan Mektić i ostali negirali krivicu za zloupotrebu položaja


Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić
Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ostali u četvrtak su se u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja za šta ih tereti Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dragana Mektića, 30. decembra 2019. godine u slučaju u kojem njega i još tri službenika Ministarstva sigurnosti BiH tereti za zloupotrebu položaja i korupciju u provedbi jednog od projekata koji u BiH finansira Evropska unija.

Osim Mektića, optužnica je podignuta protiv, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije koji se terete zbog zloupotrebe položaja i pomaganje u izvršenju kaznenih djela.

Iz Delegacije EU u BiH su za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli kako ne mogu komentarisati procese koji su u toku u Tužilaštvu BiH.

Dragan Mektić, aktuelni poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za RSE je, na molbu da prokomentariše optužnicu, 17. januara ustvrdio da se radi o osveti, te podsjetio kako je već pet godina govorio o kriminalu i korupciji, te nepotizmu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prozivajući glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić.

"Potpuno sam bio svjestan da su prevrnuli hiljadu stvari ne bi li se meni osvetili i da su išli direktno da pokušaju meni da se osvete. Uhvatili su se jedne stvari koja je čista nebuloza, jednog projekta koji je doniran od strane Evropske unije i koji je realizovan. Reviziju je poslije izvršila nezavisna revizorska kuća koju je angažovala Evropska unija i koja je dala pozitivan izvještaj", kazao je Mektić.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je za RSE, 17. januara da su, prema navodima optužnice, njih četvorica "zloupotrebom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine".

"Dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a kojeg finansira Evropska unija u BiH", naveo je Grubešić.

Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

XS
SM
MD
LG