Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića


Tužilaštvo BiH zaprimilo je potvrđenu optužnicu i obavijest od suca za prethodno saslušanje Suda BiH, kojim je optužnica u predmetu protiv Mektić Dragana i dr. potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv donedavnog državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, 30. decembra 2019. godine u slučaju u kojem njega i još tri službenika Ministarstva sigurnosti BiH tereti za zloupotrebu položaja i korupciju u provedbi jednog od projekata koji u BiH finansira Evropska unija.

Iz Delegacije EU u BiH su za Radio Slobodna Evropa rekli kako ne mogu komentarisati procese koji su u toku u Tužilaštvu BiH.

Dragan Mektić, aktuelni poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za Radio Slobodna Evropa je, na molbu da prokomentariše optužnicu, ustvrdio da se radi o osveti, te podsjetio kako je već pet godina govorio o kriminalu i korupciji, te nepotizmu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prozivajući glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Gordanu Tadić.

"Potpuno sam bio svjestan da su prevrnuli hiljadu stvari ne bi li se meni osvetili i da su išli direktno da pokušaju meni da se osvete. Uhvatili su se jedne stvari koja je čista nebuloza, jednog projekta koji je doniran od strane Evropske unije i koji je realizovan. Reviziju je poslije izvršila nezavisna revizorska kuća koju je angažovala Evropska unija i koja je dala pozitivan izvještaj", navodi Mektić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo 30. decembra)da Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti zbog zloupotrebe položaja i pomaganje u izvršenju kaznenih djela.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je za RSE da su, prema navodima optužnice, njih četvorica "zloupotrebom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine".

"Dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a kojeg finansira Evropska unija u BiH", naveo je Grubešić.

Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

XS
SM
MD
LG