Dostupni linkovi

Medojević konstantno pod istragom Specijalnog tužilaštva


Nebojša Medojević u Skupštini Crne Gore, Podgorica
Nebojša Medojević u Skupštini Crne Gore, Podgorica

Nebojša Medojević, poslanik Demokratskog fronta (DF), opozicione partije u Skupštini Crne Gore, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da još nije dobio bilo kakvu informaciju o razlozima zbog kojih je Specijalno tužilaštvo zatražilo da mu se ukine imunitet poslanika, koji ga štiti od krivičnog gonjenja.

On dodaje da je uvjeren da se radi o odmazdi tužilaštva i specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Katnić je poslao zahtjev predsjedniku Skupštine u kojem se ne poziva ni na jedan član krivičnog zakona koji bi mene teretio", rekao je Medojević.

Specijalno tužilaštvo prošle sedmice zatražilo je skidanje imuniteta Medojeviću, a o razlozima još nisu obaviješteni ni čelnici Skupštine Crne Gore, kao ni Administrativni odbor parlamenta. Umjesto objašnjenja, saopšteno je da se ova mjera traži zbog "pokretanja istrage i eventualnog određivanja pritvora", bez preciziranja o kakvoj istrazi se radi.

Inače, ovo će biti druga istraga koju protiv Medojevića vodi Specijalno tužilaštvo, čemu treba dodati i prošlogodišnje hapšenje i pritvaranje, kao čin koji je proglašen neustavnim.

"Zbog čega se otvara krivični postupak protiv mene? Iz medija smo saznali da se ne otvara krivični postupak protiv mene, nego da sam ja navodni član kriminalne grupe Slavoljuba Stijepovića (funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista osumnjičen da je dio kriminalne grupe biznismena pod potjernicom Duška Kneževića, prim. red.). Ovo govorim iz neformalnih izvora i čitajući režimskih medija, da se protiv mene pokreće krivični postupak jer je Stijepović napravio krivično djelo i pred očima cjelokupne domaće i međunarodne javnosti strpao 97.500 eura u koverti koju mu je dao DPS-ov tajkun Duško Knežević. Ovo je zaista teatar apsurda", kaže Medojević.

Katnić: Dva zahtjeva ništa ne mijenjaju

Mediji su spekulisali između ostalog, da je Medojević navodno primao novac od odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Na te spekulacije se oglasio Knežević za kojim je raspisana potjernica od strane Specijalnog tužilaštva, koji je rekao da je davao novac samo funkcionerima vladajuće koalicije.

Zahtjev za skidanjem imuniteta Medojeviću, predsjednik Skupštine Ivan Brajović je vratio Specijalnom tužilaštvu sa preporukom da tužilaštvo pošalje dva zahtjeva o kojima bi se Skupština odredila: jedan za pokretanje istrage, a drugi za eventualno određivanje pritvora.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je u intervjuu televiziji Crne Gore u petak 18. oktobra saopštio da će postupiti u skladu sa zahtjevom Skupštine i ponoviti zahtjev za skidanje imuniteta Medojeviću u drugačijoj formi.

"Specijalno tužilaštvo je podnijelo zahtjev da se Nebojši Medojeviću skine imunitet radi krivičnog gonjenja i eventualnog određivanja pritvora. Skupština je imala mogućnost da zahtjev prihvati, odbije ili djelimično riješi. Ona (Skupština) je uradila četvrto. Nama su to vratili, a mi ćemo ispoštovati odluku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i poslaćemo dva zahtjeva i to ne mijenja ništa", rekao je Katnić.

Katnić: Ispoštovaćemo odluku predsjednika Skupštine
Katnić: Ispoštovaćemo odluku predsjednika Skupštine

Nebojša Medojević očekuje da Skupština Crne Gore odbije zahtjev Specijalnog tužilaštva.

"Naravno da očekujemo da će parlament uraditi ono što bi uradio svaki parlament u Evropi – dakle, odbiti ovaj zahtjev Katnića zato što nema ni upućivanja na to koje je krivično djelo u pitanju, u okviru krivičnog postupka. Ovim je prekršen zakon, uvedena je neka procedura da se skida imunitet i da se traži pokretanje krivičnog postupka na bazi izjava nekih svjedoka saradnika ili na osnovu nekih podmetnutih dokaza", riječi su Medojevića.

Tri godine istrage

Nebojši Medojeviću je već jednom skinut imunitet zbog sudskog postupka koji traje već godinu, a u kome je, zajedno sa partijskim saradnicima, optužen za navodno pranje novca. Radi se o slučaju zaplijene više desetina hiljada dolara nađenih kod aktivista Medojevićeve stranke Pokret za promjene.

Medojević je praktično pod istragom Specijalnog tužilaštva već tri godine, odnosno od okončanja parlamentarnih izbora 2016. godine, paralelno sa istragom i sudskim postupkom za pokušaj "državnog udara" u kome su prvostepeno osuđeni drugi lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Dok traju istrage Specijalnog tužilaštva protiv Medojevića i drugih funkcionera opozicionog Demokratskog fronta, čelnici ove političke grupacije optužuju Specijalnog tužioca Milivoja Katnića za navodno učešće u ratnim zločinima, a kompletno pravosuđe Demokratski front optužuje za korupciju.

Tako je krajem prošle godine došlo do hapšenja i pritvaranja Nebojše Medojevića, bez prethodnog skidanja imuniteta, zato što je odbio da svjedoči u predmetima koje je Specijalno tužilaštvo otvorilo povodom njegovih javnih izjava o korupciji u pravosuđu.

Krajem septembra Ustavni sud Crne Gore je ukinuo odredbe iz Zakonika o krivičnom postupku, a koje su bile osnov za Medojevićevo hapšenje i pritvaranje.

Ustavni sud je proglasio neustavnim odredbu, da se lice koje odbije da svjedoči može zatvoriti, a zatvor traje dok svjedok pristane da svjedoči ili dok njegovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, ali najduže dva mjeseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG