Dostupni linkovi

Uzajamne optužbe Beograda i Prištine za odlaganje razgovora


Pregovarači Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri
Pregovarači Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri
Šesta runda razgovora između Beograda i Prištine koja je trebalo da se održi 20. I 21. jula u Briselu odložena je. Prema objašnjenju šefice prištinskog tima Edite Tahiri, za to je kriva Srbija jer nije pokazala spremnost da prihvati sporazum o slobodnoj trgovini, odnosno da prizna pečate kosovske carine, koje sada, kako je rekla, priznaje i Evropska unija. Na drugoj strani, Beograd tvrdi da je za odlaganje odgovorna Priština jer traži isticanje elemenata svoje državnosti, što je za Srbiju neprihvatljivo.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, kaže za Radio Slobodna Evropa da navodi prištinskog tima da se šesta runda dijaloga odlaže jer Srbija nije spremna da prihvati novi kosovski carinski pečat koji priznaje i Brisel ne odgovara istini.

“To su apsolutno netačne stvari. Prvo, Evropska unija, kao jedinstvena organizacija, zbog razlike u stavovima “dvadeset dva prema pet”, nije priznala kosovsku nezavisnost, pa samim tim ni promenu potpisa i pečata na jednom multilateralnom sporazumu kakav je CEFTA. Prema tome, to nije Evropska unija. S druge strane, Edita Tahiri mora da bude objektivna i kaže da je multilateralni sporazum kakav je CEFTA doveden u pitanje odlukom jednog od potpisnika, tj. UNMIK carine, da promeni svoj pečat. To je početak i kraj čitave priče. Ako bi se oni vratili na pečat koji stoji u originalnom sporazumu, mislim da ne bi bilo nikakvih problema”, napominje Ivanović.

Upitan kakav je odnos Evropske unije prema promenjenom carinskom pečatu na kojem piše “Republika Kosovo” Ivanović kaže:
Oliver Ivanović

“Pečat na kojem piše REPUBLIKA KOSOVO za nas je neprihvatljiv. Stav predstavnika Evropske unije, nažalost, često zavisi od toga iz koje zemlje dolaze. Ako su predstavnici Evropske unije iz zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova, oni često imaju liberalniji stav prema zahtevima Prištine nego što imaju oni koji dolaze iz zemalja koje kosovsku nezavisnost nisu priznale”, kaže Ivanović.

Prema rečima sefa beogradskog pregovaračkog tima Borka Stefanovića, razgovori su odloženi zato što je tim iz Prištine zahtevao isticanje elemenata kosovske državnosti, što Beograd nije mogao da prihvati.

„Suočili smo se sa situacijom da je Priština istakla neke zahteve koji su za nas neprihvatljivi i samim tim nismo mogli da se usaglasimo oko toga. Procenjeno je da nam treba više vremena da se dogovorimo do septembra i nađemo tačke spajanja i ja mislim da će u septembru biti mnogo pozitivniji rezultat i mnogo veći paket rešenih tema“, izjavio je Stefanović.

Proces može iskliznuti kontroli

Robert Cooper, posrednik EU u pregovorima Srbije i Kosova, koji je doneo odluku o odlaganju, rekao je da će u septembru biti bolji izgledi za brži dogovor o dosta pitanja. Međutim, Oliver Ivanović nije sasvim siguran u takav kalendar:

“Septembar je daleko”, kaže Ivanović i dodaje: “Prvo treba da svarimo sve ovo što je dogovoreno, to mora ići na Vladu, koja treba da razradi i tehniku sprovođenja ovoga što je dogovoreno i da raspodeli zadatke resornim ministarstvima. Ako se to uspešno završi, onda možemo očekivati implementaciju već na jesen. A što se tiče novih tema, u principu mislim da se ne treba zaletati jer ulazimo u period u kojem nas očekuju parlamentarni i lokalni izbori početkom iduće godine, tako da je lako moguće da sa početkom izborne kampanje jednostavno za isvesno vreme odložimo pregovore. Ja ne tvrdim da će se to dogoditi, ali ne bih se začudio ako bi se dogodilo”, kaže Ivanović.
Dušan Janjić

Blokiranje dijaloga sa Prištinom može negativno uticati na Beograd i odluku Evropske unije da Srbiji da status kandidata za članstvo, izjavila je u Prištini specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček.

Oliver Ivanović smatra da je možda pomalo prenaglašen decembar i dobijanje statusa kandidata kao politički cilj:

“Ja mislim da je to prvi prioritet Srbije koji nema nikakvu alternativu za sada, ali to ne znači da vlast u Srbiji, tj. mi koji smo sada u Vladi možemo napraviti nešto što bi bilo u suprotnosti sa vitalnim interesima Srbije. Niti postoji takva namera, niti će iko napraviti bilo šta što bi ugrozilo vitalne interese naroda u Srbiji”, izričit je Ivanovič.

Proces razgovora između Prištine i Beograda polako ulazi u ćorsokak i za to odgovornost treba tražiti u nepripremljenosti posrednika iz Evropske unije na ovakav, očekivani, razvoj događaja, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

“Već prethodno odlaganje sesije prošlog meseca ukazivalo je na to da ni Evropska komisija, dakle fasilitator, nema jasnu ni agendu u svojoj glavi ni rokove. Dakle, jedan od razloga koji će dovesti do krize procesa jeste nespremnost Evropske komisije za ovu vrstu pregovora. Drugo, činjenica je da se do sada raspravljalo o sedam tačaka, da je na kraju postignut nekakav dogovor oko tri tačke i da su obe strane počele da kalkulišu i da traže za to nagradu od Evropske komisije - Kosovo viznu liberalizaciju, Beograd status kandidata. Činjenica je da je pre sedam dana u Briselu održan jedan razgovor o evropskoj budućnosti Kosova i da je Priština dobila dosta neprijatne poruke oko mogućnosti vizne libaralizacije. Takođe, Beogradu stiže sve više poruka da je možda moguće da dobije status kandidata, ali da neće dobiti datum za pregovore. Dakle, mislim da su obe strane sada rešile da idu na jednu politiku zatezanja – i međusobnog i prema Evropskoj komisiji. Zato smatram da je na kabinetu Cahterine Ashton da napravi jasnu agendu i jasan time-table”, ocenjuje Janjić.

Ako to ne uradi do oktobra ili novembra, upozorava ovaj sagovornik Radija Slobodna Evropa, proces može lako iskliznuti kontroli zbog drugih prioriteta koji se bliže:

“Srbija ulazi u svoju izbornu kampanju, pri čemu joj se ne može osporiti pravo koje je dato Kosovu; zbog kosovskih izbora je odložen proces, pa će i zbog srpskih izbora morati da se prekine proces već u novembru. Dakle, ovoga puta je glavna krivica na Evropskoj komisiji koja se nije pripremila za ovu očekivanu situaciju, u kojoj će za malo uspeha Beograd tražiti puno i za ovaj novi elemenat koji počinje da nas vraća unazad jer atmosfera koja je do sada bila kreirana bila je da se strane međusobno ne optužuju. Sada se vraćamo unazad na poznatu politiku poznatu poslednjih dvadeset godina – a to je politika međosobnog optuživanja i okrivljavanja, što je najbolji znak da neće biti napretka”, ocenjuje Janjić.
XS
SM
MD
LG