Dostupni linkovi

Vlast optimistična, za opoziciju sporazumi beskorisni


Timovi Beograda i Prištine na jednoj od rundi dijaloga u Briselu
Timovi Beograda i Prištine na jednoj od rundi dijaloga u Briselu
Postizanje prvih sporazuma u dijalogu Prištine i Beograda glavna je tema među kosovskim političarima.

Dok vladini zvaničnici sporazume ocenjuju kao pozitivne i navode da su za dobrobit svih građana, opozicija je jednoglasna da su sporazumi beskorisni zaključci o kojima su se samo usmeno složile dve strane.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova Demokratske partije Xhavit Haliti smatra da je postizanje sporazuma uspeh obe delegacije, kao i da doprinosi poboljšanju odnosa Kosova i Srbije.

“Mi smo sada dva naroda, dve susedne zemlje koje su ratovale jedna protiv druge, ali sad ulažemo napore da prevaziđemo sve probleme i poteškoće sa kojima se suočava naš narod. Ovi sporazumi su u interesu građana i Kosova i Srbije zbog slobodnog kretanja, a pristup matičnim knjigama će pomoći izgradnji kosovske administracije”, kazao je Haliti.

Opozicija je međutim pesimistična oko postignutih sporazuma i jednoglasna po ovom pitanju.

Vjosa Osmani iz najveće opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova, postignute sporazume smatra samo zaključcima predstavnika EU u ovim razgovorima.

„Nažalost, ovi zaključci nijednom nisu bili pred Skupštinom Republike Kosova, kao ni nijedan detalj iz ovog dijaloga, a što je zapravo u rezoluciji Skupstine o dijalogu. Ni u jednom trenutku ovi sporazumi se ne mogu nazvati međudržavnim sporazumima. Jasno je da Kosovo nije ravnopravna zemlja u ovom procesu, i dok god Kosovo i Srbija ne potpišu sporazume, jasno je da se Kosovo ne tretira ravnopravno,“ kazala je Osmani.

Građani slabo informisani o dijalogu

Drugi potpredsednik Skupštine iz pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, kaže da se u postignutim sporazumima vide napori Srbije da ne prihvati nezavisnost Kosova, dodajući da je zabrinjavajuće što se kosovska delegacija toliko prilagođava strategiji Srbije u odbijanju kosovske nezavisnosti i državnosti.
Glauk Konjufca

“Ako se uzme u obzir prvi sporazum, logika Srbije je bila da se ne priznaju kosovski pasoši, pošto je pasoš politički međudržavni dokument koji potvrđuje državnosti jedne osobe, već da prizna samo lične karte što znaci da žele da kaže da su građani Kosova njihovi građani, gde se ti dokumenti mogu koristiti za putovanje unutar zemlje. Takođe, kosovska strana je pogrešila sto je prihvatila kopiju matičnih knjiga, a da oni zadrže original. Prihvatanje samo kopija je na veliku štetu državnosti Kosova”, kaže Konjufca.

Dok zvaničnici Prištine i Beograda ponavljaju da su sporazumi i uopšte proces dijaloga u interesu građana obe zemlje, istraživanje nevladine organizacije “Omladinski centar Gračanica” pokazuje da su mladi Srbi sa Kosova veoma slabo informisani o dijalogu Prištine i Beograda.

Kao razlog za slabo informisanje učesnici su naveli nekoliko stvari, a među njima su nedovoljna transparentnost rada pregovaračkih timova, površno i neprofesionalno izveštavanje medija, kazao je izvršni direktor organizacije Nebojša Mitić.

“Većina učesnika ima neutralan stav po pitanju pregovora. Oni su to objasnili činjenicom da su upoznati samo sa temama pregovora ali ne i sa sadržinom ili samim tokom razgovora. Kada smo postavili malo preciznija pitnja, više od 70 posto ne zna kako se zovu šefovi pregovaračkih timova. Preko 80 posto ispitanika nije znalo šta su po funkciji šefovi pregovaračkog tima, 70 posto nije znalo koliko je rundi održano do početka fokus grupe, a tek svaki treći zna gde su se održali“, naveo je Mitić.

Ešton: Dogovori dobri za obe strane

Ešton: Dogovori dobri za obe strane

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastala se u ponedeljak u Briselu sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Nakon susreta Ešton je čestitala dogovor postignut u subotu prištinskoj i beogradskoj strani "za vođenje pregovora hrabrost i naporan rad".

"Dozvolite mi da kažem da su ovi dogovori, o slobodi kretanja , civilnim pravima i prihvatanju univerzitetskih i školskih diploma dobri za obe strane. Ne zahtevaju da se bilo ko odrekne bilo čega a pri tom obe strane dobijaju mnogo. Cilj ovog dijaloga je da se obe strane približe EU, da poboljšaju koordinaciju, ali još više život običnih ljudi. Zato se nadam brzoj implementaciji ovih sporazuma i nadam se da će dijalog uskoro doneti nove rezulatae u oblastima kao što su Telekom, katastar, carine i energija", kazala je Ešton.

Ešton je naglasila da je njena glavna poruka da ponovi EU evropskoj perspektivi Kosova.

"Svi želimo da vidimo da se Kosovo približava EU i mislim da su poslednji rezulatati izuzetno ohrabrujući", poručila je ona.

Kosovski premijer kazao je da se ova zemlja trenutno nalazi u procesu reformi na evriontegracijskom putu.

"Te reforme uključuju i zakonsku legislativu koja predstavlja bazu za stvaranje demokrstke države. Dijalog je baza na kojoj počivaju i društva EU, na tim ćemo principima evropeizirati i Balkan takođe i u tom cilju radimo na tome da imamo dobru saradnju sa svim našim susjedima, sa Makedonijom, Crnom Gorom, Alabanijom ukljućujući i Srbiju takođe."

Tači je najavio nastavak razgovora sa Beogradom o pitanjima carinskih marki, Telekoma i energije.

"To su sve tehnička pitanja koja će olakšati ljudima regiona život i to su teme o kojima pregovaramo i sa ostalim državama u regionu, bazirano na evropskim principima", rekao je Tači i naglasio da će Kosovo nastaviti da se bori protiv korupcije, kao i da će raditi na uspostavljanju vladavine zakona bazirane na principima evropskih zakona.
XS
SM
MD
LG