Dostupni linkovi

Međunarodne misije na meti kritika


Zajednička vežba KFOR-a i EULEX-a blizu Prištine, septembar 2010.
Zajednička vežba KFOR-a i EULEX-a blizu Prištine, septembar 2010.
Skoro nijedna međunarodna misija uspostavljena na Kosovu od 1999. godine nije uspela da sprovede svoj mandat do kraja, kažu analitičari. Jedino KFOR na osnovu anketa još uvek uživa istu reputaciju kod građana, dok su ostale misije često kritikovane, sada i od strane kosovskih institucija.

Misija Evropske unije na Kosovu, Međunarodna civilna kancelarija, Misija UN-a, KFOR, i OSCE su međunarodne misije na Kosovu koje nadgledaju implementiranje Ahtisarijevog plana, pomažu kosovskim institucijama na polju policije, carine i pravosuđa, ljudskih prava, i se brinu za bezbednost građana.

Međutim, u poslednje vreme, neke od ovih misija našle su se i pod kritikama kosovskih institucija zbog nesprovođenja svog mandata, odnosno, zbog malo postignutih pozitivnih rezultata.

Analitičar Međunarodne krizne grupe Naim Rashiti kaže da se međunarodne misije lako uspostave, ali da je teško da se odstrane, uzimajući za primer Kipar, u kome je i nakon 30 godina i dalje prisutna misija UN-a.
Irina Gudeljević

„Ono što je loše za Kosovo jeste to što UN nisu odobrile Ahtisarijev plan i nezavisnost Kosova. Ovaj međunarodni nedostatak je prouzrokovao velike probleme za Kosovo, kao i za međunarodne misije kao što su UNMIK, EULEX, i ICO. UNMIK je u igri zbog Rezolucije 1244 i ne služi ni UN-u a ni Kosovu, već onima koji su za ovu rezoluciju. Angažovan je i EULEX, pod Rezolucijom 12 44, a ovo je najviše naštetilo poziciji EULEX-a. Njegova pozicija bi bila drugačija kada bi ova misija bila u sklopu Ahtisarijevog plana“, kazao je Rashiti.

Sever Kosova u kojem funkcionišu paralelne strukture Srbije je tokom rada svih ovih misija predstavljao osetljivo pitanje. Iako su mnogi pokušali da izrade plan za integraciju tog dela, planovi se nisu sproveli u praksi.

Misija Evropske unije na Kosovu EULEX sarađuje sa lokalnim institucijama kada su u pitanju policija, carina i pravosuđe, ali, Irina Gudeljević portparolka ove misije kaže da pitanje severa treba da bude rešeno na političkom nivou.

„Mi svi znamo i svi se slažemo sa tim da je sever Kosova osetljivo pitanje, pogotovo kada se radi o Okružnom sudu u Mitrovici koji radi sa EULEX-ovim sudijama i tužiocima. Mi bismo voleli da vidimo lokalne sudije i tužioce što pre u sudu u Mitrovici, međutim, to je pitanje koje bi trebalo da bude rešeno na nekom političkom nivou i o tome odluku ne donosi EULEX“, kaže ona.

Samoopredeljenje: Međunarodno prisustvo koči demokratiju

Međutim, analitičar Rashiti smatra da uspostavljanje vladavine zakona na severu od strane EULEX-a nije lak posao, ali postavlja pitanje koji zakon treba da se sprovede u tom delu.

„Pitanje je koji zakon? Izgleda jednostavno, ali je veoma složeno pitanje. Nekoliko zemalja EU nisu spremne da dopuste vladavinu prava institucija Kosova u severnom delu zemlje. Neke zemlje su u prijateljstvu sa Srbijom, a neke su angažovane u EULEX-u preko UN. Ovo su nedostaci oko kojih se mora diskutovati i glavna kritika političke volje nekoliko međunarodnih aktera,“ kaže Rashiti.

Kosovski zvaničnici su tokom poslednjih dana i javno uputili kritike prema EULEX-u, navodeći da od njih nema koristi. Dok je zamenica premijera Edita Tahiri rekla da će vlada nastaviti da traži efikasnost od EULEX-a.

„EULEX ima jasan mandat da podrži Vladu Kosova u sprovođenju vladavine prava, posebno u severnom delu. Mi kao vlada želimo da vidimo veću efikasnost u sprovođenju njihovog mandata, a kada ocenimo da se on ne sprovodi, naša komunikacija treba da bude otvorena i da od njih zatražimo da povećaju efikasnost i efektivnost u njihovom poslu“, kaže Tahiri.

I iz pokreta Samoopredeljenje, koji je oštar kritičar međunarodnih misija, kažu da je nedostatak uspeha ovih misija u tome što one ne rade na zahtevima građana.

„Smatramo da država Kosovo treba da postoji radi njenih građana a ne nečeg drugog, a smatram da međunarodno prisustvo na Kosovu često i blokira demokratiju zato što su u pitanju misije koje imaju i izvršne kompetencije nad kosovskim instutucijama, i koje ne polažu račune narodu Kosova, a koje imaju imunitet od zakona“, kaže Glauk Konjufca iz ovog pokreta.
XS
SM
MD
LG