Dostupni linkovi

Sud u Podgorici odbio milion i po eura jemstva za sina Vesne Medenice


Hapšenje Miloša Medenice, maj 2022. godine
Hapšenje Miloša Medenice, maj 2022. godine

Viši sud u Podgorici odbio je da uz kauciju od 1.450.000 eura ukine pritvor uhapšenom Milošu Medenici, kako bi se u sudskom postupku branio sa slobode, potvrdila je savjetnica za odnose s javnošću tog suda Marija Raković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Miloš Medenica, sin nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda i Vrhovnog tužilaštva Vesne Medenice, je u pritvoru od maja 2022.

Specijalno državno tužilaštvo ga optužnicom iz oktobra te godine, uz još 14 lica, tereti za stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela od šverca droge i cigareta, do protivzakonitog uticaja na sudsku vlast.

Vesni Medenici je pred Višim sudom u toku suđenje za učešće u kriminalnoj organizaciji njenog sina.

Uz to joj tužilaštvo na teret stavlja i više krivičnih djela: krijumčarenje, šverc droge, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i zloupotrebu položaja.

Oboje su pred Višim sudom negirali optužbe koje im na teret stavlja tužilaštvo.

Vesna Medenica je uhapšena u aprilu 2022. nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj njenog sina i tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Vesna Medenica, koja je na čelnim funkcijama crnogorskog pravosuđa provela 17 godina, se od optužbi tužilaštva brani sa slobode, nakon što je u pritvoru provela pola godine.

U posljednje dvije godine više optuženih za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala u Crnoj Gori ponudili su milionska jemstva za izlazak iz pritvora, kako bi se branili sa slobode.

U martu prošle godine je za izlazak iz pritvora Petar Lazović, ponudio kauciju od 7, 6 miliona eura, što je Viši sud odbio u maju 2023. godine.

XS
SM
MD
LG