Dostupni linkovi

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore određen pritvor do 72 sata


Pivođenje Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne gore, 18. aprila 2022.
Pivođenje Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne gore, 18. aprila 2022.

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici 18. aprila je nakon saslušanja u Specijalnom dršavnom tužilaštvu određeno zadržavanje u pritvoru do 72 sata.

Medenica je uhapšena, 17. aprila kasno uveče na podgoričkom aerodromu i privedena u policiju. Nakon što joj je pozlilo u jutarnjim satima primljena je u Kliničko bolnički centar Crne Gore (KBCCG) gdje je hospitalizovana, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa.

Iz KBCCG je u pratnji policije dovedena u Specijalno tužilaštvo, gdje je i vrćena nakon saslušanja.

Medenica je privedena zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj, objavili su podgorički mediji, pozivajući se na saznanja iz policije.

Prethodnih 17 godina ona je bila na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori.

Početkom aprila portal Libertas press je objavio transkripte Europola, koji su dostavljeni crnogorskoj policiji u kojima se navode presretnuti telefonski razgovori njenog sina Miloša Medenice, a koji ga povezuju sa krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge. U njima on navodi da je njegova majka upoznata sa njegovim poslovima i da će ih, ako zatreba, zaštiti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su pak saopštili da se nisu oglašavali povodom njenog privođenja, poštujući pretpostavku nevinosti i ne želeći da ugrožavaju tok istrage.

Istovremeno, su potvrdili da su u februaru ove godine dobili od Tužilaštva Francuske sadržaj sa Skay platforme korisnika, koji se može dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima na području Crne Gore.

"Uprava policije je 11. aprila dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu obrađeni materijal u odnosu na kriminalne aktivnosti većeg broja lica - članova kriminalne organizacije", navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministarstvo pravde pozdravilo je hapšenje Vesne Medenice, i dalo punu podršku Specijalnom državnom tužilaštvu i drugim institucijama koje vode borbu protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, “kako više ne bi bilo nedodirljivih u Crnoj Gori".

Savjetnik potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, Filip Adžić je na svom Fejsbuk profilu, uz tekst o hapšenju Vesne Medenice, napisao da u Crnoj Gori "više nema nedodirljivih".

Prema navodima Libertas pressa, Miloš Medenica je šverc obavljao posredstvom policajca Darka Lalovića koji je je uhapšen 15. decembra 2021, i tereti se za stvaranje kriminalne organizacije, a osumnjičen je i za trgovinu drogom.

Lalović je još u pritvoru, a godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice kao pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije.

Navodi se i da je Miloš Medenica odmah nakon hapšenja policajca Lalovića krajem 2021. napustio Crnu Goru, a do danas nije pozvan u policiju niti tužilaštvo.

U transkriptima presretnutih razgovora Miloš Medenica navodi da je njegova majka upoznata sa njegovim poslovima i da će ih, ako zatreba, zaštiti.

"Jer ona se sve zna od početka baš, zbog ne daj bože, da je u toku da nas može zaštititi", navode se riječi Miloša Medenice.

Miloš i Vesna Medenica su za portal Libertas press demantovali te navode.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja se dvije decenije bavi istraživanjem korupcije podsjetili su na niz slučajeva koje su oni istraživali a koji se tiču imovine Vesne Medenice i njene porodice, od stana koji dobila od države a potom ga poklonila kćerki, do sporne prodaje zemljišta u Kolašinu, te nelegalne vile njenog sina Miloša u Krašićima, opština Tivat.

Upitan za ovaj slučaj predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 12.aprila ocijenio da slučaj Medenica vidi kao izazov za djelovanje državnih organa - tužilaštva i sudske vlasti, te da nema sumnji da će oni profesionalno obaviti svoj dio posla, ispitati sve okolnosti i informisati crnogorsku javnost o svom postupanju u tom slučaju.

Vesna Medenica je od 2003. bila na dvije najvažnije funkcije u pravosuđu.

Bila je četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine, kada je podnijela ostavku.

Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali iz dijela međunarodne i domaće javnosti jer postoji ustavna odredba da isto lice može biti birano na tu funkciju najviše dva puta.

XS
SM
MD
LG