Dostupni linkovi

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Petar Lazović ostaje u pritvoru


Policija dovodi članove "kavačkog klana" na saslušanje kod Specijalnog državnog tužioca, Podgorica, 21. april 2021.
Policija dovodi članove "kavačkog klana" na saslušanje kod Specijalnog državnog tužioca, Podgorica, 21. april 2021.

Viši sud u Podgorici saopćio je u ponedjeljak, 31. oktobra, da je odbio da uz kauciju od 1.239.000 eura ukine pritvor uhapšenom službeniku Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petru Lazoviću, prenosi Beta.

Lazović koji je uhapšen u julu osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

Petar Lazović je sin Zorana Lazovića koji je do 1. marta 2021. godine, kada je smijenjen, bio šef Sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Vrhovni sud je prije desetak dana rješenjem produžio pritvor Lazoviću za još tri mjeseca.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, on je uhapšen 18.jula.

Iz Tužilaštva je tada navedeno da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljenom u julu i decembru 2021.godine.

Na osnovu tih podataka je u Crnoj Gori otvorena afera o potencijalnoj umiješanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal.

Portal Libertas press je 3. maja objavio da se u dokumentima Europola kao članovi kavačkog klana pominju aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima, uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju.

Kavački klan je organizovana kriminalna grupa iz Kotora koja je u sukobu sa konkurentskim škaljarskim od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, a u njihovim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo preko 50 osoba.

Podsjetimo, izvještaji Europola bazirani na presretnutim kriptovanim komunikacijama su u aprilu doveli do hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda i državne tužiteljke Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

Do hapšenja je došlo nakon objave transkripta Europola o presretnutim razgovorima Miloša Medenice i policajca Darka Lalovića, koji je bio tjelohranitelj Vesne Medenice.

Razgovori su se odnosili na krijumčarenje droge i šverc cigareta.

XS
SM
MD
LG