Dostupni linkovi

Učesnici Marša mira stigli u Potočare


Više od 3.000 građana, učesnika Marša mira, je stiglo u Potočare kod Srebrenice, dan uoči obilježavanja genocida u tom gradu na istoku Bosne i Hercegovine, kada će biti sahranjeno 30 žrtava.

Oni su krenuli u subotu, 8. jula iz Nezuka kod Zvornika i prepješačili 100 kilometara kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Marš mira se organizuje svake godine, a pješači se putem kojim je hiljade muškaraca krenulo kroz šumu nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu u julu 1995. godine. Oni su pješačili kako bi došli do teritorije Armije Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da ih je bilo između 12.000 i 15.000. Većina nije preživjela.

U srebreničkom genocidu, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela taj gradić na istoku Bosne i Hercegovine, ubijeno je oko 8.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline. Za njih oko 1.000 se još uvijek traga.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ove godine je na Maršu mira tri dana pratio Sulju Čakanovića, koji je preživio srebrenički genocid i marš smrti 1995. godine.

Ermin Zatega, (lijevo), Suljo Čakanović (u sredini) i Mahir Sijamija (desno) u Potočarima, 10. juli 2023.
Ermin Zatega, (lijevo), Suljo Čakanović (u sredini) i Mahir Sijamija (desno) u Potočarima, 10. juli 2023.

Uoči dolaska učesnika Marša mira, u Potočare su stigli i motociklisti koji su krenuli iz Sarajeva 10. jula prijepodne. To je tradicionalna vožnja.

Dolazak motociklista iz Sarajeva, Potočari, 10. juli 2023.
Dolazak motociklista iz Sarajeva, Potočari, 10. juli 2023.

Nakon Marša mira i motociklista u Potočare su stigli i biciklisti iz Bihaća koji su iz tog grada na sjeverozapadu BiH krenuli 8. jula.

Dolazak biciklista u Potočare.
Dolazak biciklista u Potočare.

Ukop 30 žrtava

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula će biti ukopano 30 žrtava srebreničkog genocida. Radi se o nekompletnim tijelima koja su pronađena u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali tijela kako bi prikrili tragove zločina.

Među njima su i četiri maloljetnika od 15 i 16 godina.

Nakon dženaze 11. jula ove godine, u Memorijalnom centru Potočari biće ukopano 6.752 žrtava genocida.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Dan žalosti

U entitetu Federacija BiH 11. juli je proglašen Danom žalosti. Na nivou države nije postignuta saglasnost da se ovaj dan proglasi Danom žalosti, jer na su na sjednici Vijeća ministara BIH ministri iz entiteta Republika Srpska bili protiv.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

XS
SM
MD
LG