Dostupni linkovi

Kongres preporučuje podizanje krivičnih prijava protiv bivšeg Trumpovog saradnika


Odobrenje je izglasano za nepoštovanje bivšeg člana prvi put od 1830-ih, prema evidenciji Doma. (Na fotografiji Mark Meadows)

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je mjeru kojom se preporučuje podizanje krivičnih prijava za nepoštovanje suda protiv Marka Meadowsa, bivšeg šefa kabineta Donalda Trumpa, sedmicu nakon što je prekinuo saradnju s komorskim odborom koji istražuje pobunu na Kapitolu.

Odobrenje je izglasano za nepoštovanje bivšeg člana prvi put od 1830-ih, prema evidenciji Doma.

To je posljednja demonstracija sile od strane panela od 6. januara, koja ne ostavlja neistraženi ugao dok istražuje najgori napad na Kapitol u više od 200 godina. Zakonodavci su odlučni da brzo dobiju odgovore i na taj način ponovo potvrde autoritet Kongresa koji je Trump narušio dok je bio na vlasti.

„O ovim vremenima će se pisati istorija, o radu koji je ovaj komitet preduzeo“, rekao je Beni Tompson, predsjednik komiteta, piše The Guardian.

Meadows, bivši kongresmen Sjeverne Karoline, otišao je u martu 2020. kako bi se pridružio Trumpovoj administraciji. Prije nego što je napustio Kongres, Meadows je “neprestano insistirao da ljudi i visoki državni službenici poštuju autoritet Kongresa da radi svoj posao, a istražna ovlaštenja su implicitna i isprepletena s našim ovlastima da to zakonski donesemo”, rekao je Jamie Raskin, član komiteta.

Raskin je započeo debatu u utorak čitajući iz nedavno objavljenih tekstova od dana napada u kojima se otkrivaju članovi Kongresa, voditelji Fox Newsa, pa čak i Trumpov sin pozivajući Meadowsa da uvjeri odlazećeg predsjednika da brzo djeluje kako bi zaustavio trosatni napad njegovih pristalica.

Glasanje u utorak uslijedilo je nakon preporuke odbora da Meadows bude optužen. Stvar je sada upućena Ministarstvu pravde, koje će odlučiti da li će pokrenuti krivični postupak.

Republikanci su u utorak akciju protiv Meadowsa nazvali odvraćanjem pažnje od rada Predstavničkog doma, a jedan član ju je nazvao "zlim" i "neameričkim". Trump je također branio Meadowsa u intervjuu, nazivajući ga "časnim čovjekom".

Čelnici komiteta obećali su da će kazniti svakoga ko se ne povinuje njihovoj istrazi, a ministarstvo pravde je već optužilo Trumpovog dugogodišnjeg saveznika Stevea Bannona po dvije tačke optužnice za nepoštovanje suda nakon što je prkosio pozivu. Ako budu osuđeni, Bannon i Meadows bi mogli dobiti do godinu dana iza rešetaka po svakoj optužbi.

Međutim, u izjavi od utorka, Meadowsov advokat George Terwilliger rekao je da bivši šef osoblja nikada nije prestao sarađivati, ali je tvrdio da ne može biti primoran da se pojavi na razgovoru. Advokat je rekao da je Meadows "potpuno sarađivao" u pogledu dokumenata koji su u njegovom posjedu i nisu privilegovani.

Sam Meadows je tužio vijeće, tražeći od suda da poništi dva poziva za koje kaže da su "preširoki i nepotrebno opterećujući".

Članovi komiteta rekli su da su SMS poruke poslate Meadowsu na dan pobune pokrenule nova pitanja o tome šta se dešavalo u Bijeloj kući i šta je sam Trump radio dok je napad bio u toku. Komitet je planirao da ispita Meadowsa o komunikaciji, uključujući 6.600 stranica zapisa preuzetih sa ličnih naloga e-pošte i oko 2.000 tekstualnih poruka. Panel nije objavio nijednu komunikaciju u potpunosti.

Republikanska kongresmenka Liz Cheney iz Wyominga, potpredsjednica odbora, rekla je na sastanku komiteta u ponedjeljak navečer da je važno pitanje pokrenuto u tekstovima da li je Trump pokušao opstruirati kongresnu certifikaciju odbijanjem da pošalje snažnu poruku izgrednicima da prestanu.

"Ovi tekstovi ne ostavljaju nikakvu sumnju", rekla je Cheney. “Bijela kuća je tačno znala šta se dešava na Kapitolu”.

Istražno vijeće je već intervjuisalo više od 300 svjedoka i pozvalo više od 40 ljudi, jer nastoji da stvori najsveobuhvatniji do sada zapis o pokretanju pobune i o samoj nasilnoj opsadi.

XS
SM
MD
LG