Dostupni linkovi

Bivši Trampov saradnik dostavio evidenciju o neredima na Kapitolu


Bivši američki predsednik Donald Tramp pokazuje na Marka Medouza 9. oktobra 2019.
Bivši američki predsednik Donald Tramp pokazuje na Marka Medouza 9. oktobra 2019.

Istražni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa zadužen za istragu smrtonosnih nereda na Kapitolu (Capitol) 6. januara 2021. saopštio je da je Mark Medouz (Meadows), šef kabineta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump), dostavio traženu evidenciju i pristao da uskoro da izjavu, preneo je Rojters.

"Gospodin Medouz je sarađivao sa odborom preko svog advokata. Predao je tražene zapisnike odboru i uskoro će dati svoju prvu izjavu", naveo je saopštenju demokrata Beni Tompson (Bennie Thompson), predsedavajući istražnog odbora Predstavničkog doma.

Tramp je pozvao svoje saradnike da ne sarađuju sa odborom, nazivajući istragu koju vode demokrate politički motivisanom i tvrdeći da je njegova komunikacija zaštićena privilegijom predsedničkog imunuteta, iako su mnogi pravni stručnjaci rekli da se ovaj pravni princip ne primenjuje na bivše predsednike.

Trampove pristalice su 6. januara upale u Kapitol u pokušaju da spreče Kongres da zvanično potvrdi njegov poraz na predsedničkim izborima 2020. od demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden).

Neposredno pre nereda, Tramp je održao govor svojim pristalicama ponavljajući svoje neosnovane tvrdnje da su mu izbori ukradeni širokom izbornom prevarom i pozivajući ih da odu na Kapitol i da se „pakleno bore“ da „zaustave krađu“.


Tramp je izdao saopštenje 30. novembra, nakon što su se pojavile vesti o Medouzovom sporazumu, u kojem je osudio odbor i ponovio svoje neosnovane tvrdnje da su izbori namešteni, preneo je Rojters.

Ova agencija je navela da Medouzov advokat George Terwilliger nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Terwilliger je rekao za CNN, koji je prvi izvestio da je Medouz postigao sporazum, da su dve strane postigle razumevanje o tome kako se informacije mogu razmenjivati u budućnosti.

Pristanak da se pojavi na izjašnjavanju ne garantuje da će Medouz pružiti sve informacije.

XS
SM
MD
LG