Dostupni linkovi

Odbor za nerede na Kapitolu istražuje Trumpove saveznike


Steve Bannon je optužen za prevaru tokom kampanje prikupljanja sredstava, što on negira (New York, SAD, august 2020.)
Steve Bannon je optužen za prevaru tokom kampanje prikupljanja sredstava, što on negira (New York, SAD, august 2020.)

Odbor za istragu nereda na Kapitolu izdao je prve pozive nekadašnjim saveznicima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući Marka Meadowsa i Stevea Bannona.

Odbor predvođen demokratima zatražio je dokumente i pozvao ih da svjedoče sredinom oktobra.

U pismu predsjedavajućeg Odbora navodi se da su bili uključeni u napore da se ponište izbori 2020. koji su doveli do smrtonosnih nemira.

Parlamentarci traže informacije o Trumpovim radnjama koje su dovele do nereda.

Prva četiri sudska poziva odbora izdana su bivšem šefu kabineta Meadowsu, bivšem Trumpovom savjetniku Bannonu, bivšem zamjeniku šefa kabineta Danu Scavinu i Kashyapu Patelu, bivšem šefu osoblja Pentagona.

"Odbor istražuje činjenice, okolnosti i uzroke napada 6. januara i pitanja u vezi s mirnim prijenosom vlasti", navodi se u pismu odbora 23. septembra.

U četiri pojedinačna pisma, odbor je naveo razloge pozivanja svakog svjedoka.

Bannona će krajem decembra pitati o njegovoj komunikaciji s Trumpom i uključenosti u raspravu o planovima za poništavanje izbora, rekao je odbor. Citirali su ga kako je rekao "sav pakao će se osloboditi sutra" uoči nereda.

Meadowsa će pitati o njegovoj komunikaciji s organizatorima skupa koji je prethodio napadu na Kapitol.

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Scavino je navodno rekao članovima Predstavničkog doma da ne potvrđuju izbore u korist Joea Bidena, dok je Patel bio uključen u rasprave o sigurnosti na Kapitolu tokom nereda.

Patel je u saopštenju rekao da je "razočaran, ali nije iznenađen" što je odbor izdao sudski poziv prije nego što je zatražio njegovu dobrovoljnu saradnju.

Predsjedavajuća Demokratskog doma Nancy Pelosi najavila je u januaru formiranje odbora za istragu nereda na Capitol Hillu.

Pelosi je rekla da će odbor predvođen demokratima imati za cilj "utvrditi istinu tog dana i osigurati da se napad takve vrste ne može desiti".

Taj potez uslijedio je nakon što su republikanci u Senatu blokirali prijedlog zakona o uspostavi dvostranačke komisije za napad.

Saveznici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa rekli su da komisija nije potrebna.

Trumpove pristalice upale su u Kongres u Washingtonu 6. januara u neuspješnoj namjeri da ponište potvrdu o izbornoj pobjedi Bidena na izborima u novembru 2020. godine.

XS
SM
MD
LG