Dostupni linkovi

Kongres planira krivičnu prijavu protiv Bannona, bivšeg Trumpovog savjetnika


Steve Bannon, bivši glavni strateg predsjednika Donalda Trumpa, 19. augusta 2018. u Washingtonu
Steve Bannon, bivši glavni strateg predsjednika Donalda Trumpa, 19. augusta 2018. u Washingtonu

Odbor američkog Kongresa koji istražuje nerede na Kapitolu od 6. januara kaže da će sljedeće sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv bivšeg savjetnika Donalda Trumpa Stevea Bannona.

Bannon je trebao u četvrtak svjedočiti pred kongresnim odborom koji istražuje nerede.

Nije se pojavio, zbog čega je predsjedavajući Odbora zakazao glasanje za utorak kako bi ga optužili za ometanje istrage, odnosno nepoštivanje institucije.

Ako bude osuđen, Bannonu prijeti novčana kazna i maksimalno jedna godina zatvora. Demokrate tvrde da pokušava odgoditi istragu.

Bannonu su tražili da svjedoči pred Kongresom u vezi njegove komunikacije s bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom sedmicu dana prije nereda i njegovog učešća u raspravi o planovima za poništavanje izbornih rezultata.

Trumpove pristalice upale su 6. januara u zgradu Kapitola u Washingtonu, u neuspješnoj namjeri da ponište potvrđivanje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

U sudskom pozivu za svjedočenje navodi se da je Bannon rekao "da će se sutra otvoriti pakao" uoči nereda, u kojima je pet osoba smrtno stradalo.

Bannon tvrdi da imunitet koji štiti neke predsjedničke komunikacije, a koji također štiti i njegove razgovore s Trumpom. Njegovi advokati kažu da će se odupirati sve dok sud ne donese odluku po tom pitanju.

U utorak će odbor predvođen demokratom koji istražuje nerede glasati za izvještaj u kojem se tvrdi da Bannon ne poštuje Kongres tako što namjerno odbija saradnju.

Puni sastav Predstavničkog doma - koji će se ponovo sastati sljedeće sedmice - tada bi morao glasati o tome da li Bannon ne poštuje instituciju.

Ako to učine, slučaj će biti proslijeđen saveznim zvaničnicima zbog krivičnog gonjenja.

Bannon je više puta rekao da ne planira da se pojavi pred Odborom.

Otpušten je iz Bijele kuće 2017. godine i nije bio u vladi u vrijeme nereda 6. januara.

Stotine Trumpovih pristalica od tada su uhapšeni zbog svojih postupaka tog dana.

U augustu je istražni odbor Kongresa zatražio zapise koji se odnose na događaje tog dana, uključujući komunikaciju Trumpa, članova njegove porodice, pomoćnika, advokata i drugih bivših članova njegove administracije.

Odbor je takođe naložio svjedočenje Trumpovog bivšeg šefa kabineta Marka Meadowsa, Dana Scavina, Trumpovog menadžera društvenih medija, i Kasha Patela, bivšeg šefa osoblja Pentagona.

Meadows i Patel su sarađivali sa istragom, izjavili su prošle sedmice čelnici odbora demokrata Bennie Thompson i republikanka Liz Cheney.

Američki mediji izvještavaju da je Trump zatražio od sva četiri bivša zvaničnika da odbiju udovoljiti istrazi.

Demokrate tvrde da Bannon koristi taktiku odgađanja u pokušaju da odgodi postupak sve do izbora u novembru 2022. godine, koji bi mogli promijeniti sastav Predstavničkog doma, donjeg doma Kongresa.

U petak je Trump - koji nikada nije priznao da je izgubio izbore od Bidena - optužio demokrate u Kongresu da koriste Odbor za "progon svojih političkih protivnika".

XS
SM
MD
LG