Dostupni linkovi

Pozivi institucijama da kazne uvrede protiv Marinike Tepić na nacionalnoj osnovi


Posle izjave Bokana 29. novembra, ooglasila se Marinika Tepić koja je najavila podnošenje krivične prijave za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje.
Posle izjave Bokana 29. novembra, ooglasila se Marinika Tepić koja je najavila podnošenje krivične prijave za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije osudilo je uvrede reditelja Dragoslava Bokana, upućene potpredsednici opozicione Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić na nacionalnoj osnovi.

Ministarstvo je u saopštenju 30. novembra pozvalo na primenu Krivičnog zakonika Srbije i da nadležni "u najkraćem mogućem roku" istraže javni govor mržnje i obaveste javnost da li ima osnova za primenu zakonika.

Bokan je u izjavi za televiziju Pink 29. novembra izjavio da je "Marinika Tepić pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod" i proglasio je za "nacionalnog neprijatelja".

"U ime vladavine prava i u ime istorijsko dobrih i prijateljskih odnosa rumunskog i srpskog naroda i svih građana Srbije i Rumunije, osuđujemo propagandu mržnje i diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, kojoj sa žaljenjem svedočimo kada se nekažnjivo promoviše u javnom i medijskom prostoru Srbije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo podseća da je, prema zakonu, kazna od šest meseci do pet godina zatvora predviđena za onog ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode.

Za zagovaranje ili podstrekavanje kazna može biti od tri meseca do pet godina zatvora, dodaje se.

Ambasada Rumunije: Izjave narušavaju suživot Srba i Rumuna

Ambasada Rumunije u Beogradu osudila je govor mržnje prema rumunskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti toj zajednici u političke svrhe i širenje lažnih vesti protiv srpskih građana rumunske nacionalnosti kategorišući ih kao "nacionalne neprijatelje".

Kako se navodi u objavi ambasade na zvaničnom Fejsbuk nalogu, izjave poput onih koje je izneo reditelj Dragoslav Bokan "narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države".

"Ovakav gest prema zajednici koja je pokazala lojalnost srpskoj državi i koja pozitivno doprinosi atmosferi međunacionalnog suživota u Srbiji, mogao bi da zaseni prijateljski odnos Rumunije i Srbije, koji je uvek povezivao ove dve etničke zajednice koje žive na teritoriji dveju država", navodi se u objavi.

Ambasada Rumunije u Beogradu izrazila je i žaljenje zbog "činjenice da je televizija sa nacionalnom pokrivenošću preuzela ove izjave kao takve, a da nije sankcionisala napade na etničku pripadnost osobe".

Pokrajinski sekretarijat: Preduzeti odgovarajuće korake

Reagovao je i pokrajinski sekretarijat Vojvodine, zadužen za nacionalne manjine.

Uz osudu uvreda na nacionalnoj osnovi upućenih Mariniki Tepić i pripadnicima rumunske nacionalne manjine, sekretarijat je u saopštenju pozvao "sve aktere javnog života da se u javnom prostoru suzdrže od davanja neprimerenih izjava čije posledice mogu biti nesagledive po međunacionalne odnose".

"Takođe, ukazujemo na značaj međusobnog uvažavanja i poštovanja različitosti između pripadnika nacionalnih zajednica, koji su duboko ugrađeni u temelje Autonomne pokrajine Vojvodine", piše u saopštenju.

Iz resornog sekretarijata su pozvali nadležne organe da preduzmu odgovarajuće korake, "kako govor mržnje i širenje međunacionalne netrpeljivosti ne bi postali standard".

Osude Nacionalnog saveta Rumuna

Nacionalni savet Rumuna u Srbiji osudio je izjavu reditelja Dragoslava Bokana, koji je Mariniku Tepić vređao na nacionalnoj osnovi i proglasio je "za nacionalnog neprijatelja".

Kako se navodi u saopštenju, Nacionalni savet Rumuna osudio je govor mržnje svake vrste, a "naročito onaj koji je reditelj i vođa bivše paravojne formacije 'Beli orlovi' Dragoslav Bokan, na televiziji Pink uputio rumunskom narodu".

"Rumunski narod se kroz istoriju pokazao kao prijateljski srpskom narodu, jer nas je zajednička sudbina vezala u teškim vremenima i okretala nas je jedne drugima, a i dalje drži zajedno", saopšteno je.

Dodaje da Nacionalni savet Rumuna poštuje politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredeljenje, "ali se ono ne sme vezivati za celokupan narod, poistovećivati sa njime a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji".

Vučić osudio, pa Tepić nazvao 'lažovom'

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je, odgovarajući na pitanje novinara o izjavi Bokana, rekao da osuđuje vređanje potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić na nacionalnoj osnovi.

"Apsolutno osuđujem svakog ko bilo koga vređa na nacionalnoj osnovi. Ja Rumune obožavam, i Ukrajince, i Bošnjake, i Mađare i ne dam da bilo ko napada nekog zato što je Rumun ili Srbin. Uvek ću, svuda, na svakom mestu, da izrazim neslaganje s tim, da osudim svaki govor mržnje i isticanje argumenata da je neko ovakav ili onakav zato što pripada nekoj naciji", rekao je Vučić.

Vučić je, međutim, u istoj izjavi optužio funkcionerku SSP da je "lažov" i da "ne postoji stvar koju nije uradila protiv naše države".

Poverenica: Vređanje na nacionalnoj osnovi neprimereno, diskriminatorno i zabranjeno

Komentarišući Bokanovu uvredu, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je za televiziju N1 da je krajnje neprimereno, diskriminatorno i zabranjeno zakonom dovođenje u vezu bilo čije nacionalne i etničke pripadnosti sa poslom kojim se bavi.

"Sigurno da nije cilj, ni interes, našeg društva ni države da se bilo ko vređa na osnovu nacionalne pripadnosti, jer smatram da Srbija vodi odgovornu politiku kada su u pitanju nacionalne manjine, da u svim strankama, pa i u vladajućoj stranci ima puno ljudi koji pripadaju nekoj od nacionalnih manjina", rekla je Janković.

Posle izjave Bokana 29. novembra, ooglasila se Marinika Tepić koja je najavila podnošenje krivične prijave za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje. Izjavu Bokana su osudile i opozicione stranke i nevladine organizacije.

Grupa opozicionih stranaka koja je u koaliciji sa Strankom slobode i pravde upozorila je da je Tepić "javno proglašena državnim neprijateljem zbog njenog nacionalnog porekla". Tepić je nosilac liste tih partija na predstojećim izborima u aprilu 2022. godine.

Saopštenje su potpisali SSP, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija i Ujedinjeni sindikati Srbije Sloga.

XS
SM
MD
LG