Dostupni linkovi

Tepić: Predvodiću listu opozicije na izborima u Srbiji


Marinika Tepić u Jagodini, 26. april 2021.
Marinika Tepić u Jagodini, 26. april 2021.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da je postignut dogovor da ona bude nosilac liste na parlamentarnim izborima u Srbiji sa partnerima iz Demokratske stranke (DS), Narodne stranke (NS), Pokreta slobodnih građana (PSG), Pokreta za preokret (PZP) i sinidikatima.

"Snažno vjerujem da možemo da pobijedimo i na izborima za Beograd i na predsjedničkim, sa dobrim izazivačem Vučiću i osobom koja nas može dovesti do drugog kruga, ali i da na parlamentarnim izborima sa 'superlistom' stranaka i nestranačkih istaknutih ličnosti možemo da osvojimo toliko mandata da onemogućimo Vučića i Srpsku naprednu stranku (SNS) da imaju svojih sigurnih 126 poslanika", rekla je Tepić za list Nova od 25. novembra, prenosi agencija Beta.

Kako je navela, lično misli da bi potpredsjednik NS Zdravko Ponoš bio "sjajan kandidat" za predsjednika države "jer bi mogao da simbolizuje jedinstvo najvećeg broja građana; i ima potencijal da uđe u drugi krug sa Vučićem i tada pobijedi".

"U skladu sa dogovorom, listu za naš glavni grad predvodiće nestranačka ličnost, osoba koja je dostojna te uloge žile kucavice, Beograđana i cijele države", navela je Tepić.

Izbori zakazani za 3. april

Redovni predsjednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, biće održani 3. aprila 2022. godine, pri čemu će izbori za predsjednika Srbije biti raspisani 2. marta.

Ovo je zaključeno 29. oktobra kada je potpisan Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora u Srbiji u okviru Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca.

Sporazum su potpisali predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Dveri, Dosta je bilo, Srpske radikalne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Zdrave Srbije.

Prema ovom sporazumu, šest od 23 člana stalnog sastava Republičke izborne komisije će izabrati parlament Srbije na predlog opozicije - pri čemu će tri člana predložiti one stranke koje su učestvovale u dijalogu bez stranog posredovanja, dok će preostale članove predložiti stranke koje su učestvovale u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Izvor: BETA
XS
SM
MD
LG