Dostupni linkovi

Šešelj podržao Jutku, građanke Mariju Lukić


Protest za Mariju Lukić u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Protest za Mariju Lukić u Beogradu

Proces protiv Milutina Jeličića poznatog pod nadimkom Jutka, bivšeg predsednika opštine Brus, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje njegove bivše saradnice Marije Lukić nastavljen je u sredu pred Osnovnim sudom u Kruševcu. Na suđenju se ovog puta pojavio i predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj. Istovremeno, u nekoliko gradova Srbije održani su protesti podrške Mariji Lukić i drugim žrtvama seksualnog uznemiravanja.

Protest podrške Mariji Lukić održan je u sredu ispred zgrade Ministarstva pravde u Beogradu. Okupljanje je održala Mreža "Žene protiv nasilja", koja je istim povodom organizovala protest i u Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Nišu, dok je u Užicu okupljanje otkazano na zahtev policije.

"Ženske organizcacije su se okupile da skrenu pažnju javnosti na sve češće slučajeve seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja, da daju podršku i Mariji Lukić, ali i svim ženama koje su imale ovo neprijatno iskustvo, koje su o tome progovorile, ali i onima koji nisu. Želimo da im kažemo da smo uz njih, da ih podržavamo na različite načine, da mogu da se obrate SOS telefonima u 29 organizacija u Srbiji", rekla je medijima Jasmina Nikolić, koordinatorka Mreže "Žene protiv nasilja".

Osim što skupom žele da se solidarišu sa žrtvama nasilja, okupljene aktivistkinje imaju i zahtev za državne institucije.

"Očekujemo da će nadležni u sudskim postupcima koji su krenuli pravedno razmotriti činjenice i da će nasilnici dobiti kazne predviđene zakonom", kaže Nikolić.

U Mreži "Žene protiv nasilja" kažu da se slučaj Marije Lukić i drugih žena iz Brusa nije usamljen.

"Seksualnom nasilju/uznemiravanju i govoru mržnje, svakodnevno su izložene žene u Srbiji , uključujući i žene iz javne sfere i politike. Naime, prema istraživanju Misije OEBS-a u Srbiji, sprovedenom na uzorku od više od 2000 žena, dve od pet ispitanih žena navele su da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od svoje 15. godine pa nadalje, a 18 posto je navelo da je doživelo takvo iskustvo u poslednjih 12 meseci", saopštila je Mreža "Žene protiv nasilja".

Protest u Nišu: Nasilje mora biti kažnjeno

Protesti podrške Mariji Lukić održani su takođe u Nišu, Smedervskoj Palanci i Kruševcu.

U slučaju Marije Lukić, kao i u slučaju svih ostalih žrtava, nasilje mora dobiti sudski epilog, a nasilnik kažnjen po zakonu, rekla je Silvija Mihajlović, iz Centra za devojke u Nišu.

“Danas smo ovde da pružimo podršku i da kažemo da se ne slažemo sa nasiljem i da nasilje mora biti kažnjeno, da je to zločin”, rekla je Mihajlović.

Protestu se pridružio i niški Odbor za ljudska prava. Maja Kamenov iz te organizacije smatra da je veoma važna poruka koju građanke Niša šalju sa protesta, kao poruku Mariji Lukić, ali i kao signal da su žene izložene nasilju kako u manjim sredinama, tako i u velikim gradovima poput Niša.

Podrška za Mariju Lukić u Nišu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00


“Ovako nešto se dešava i za skupštinskim govornicama i svakodnevno u javnom prostoru i u javnom životu u našem gradu. Bez sudskog epiloga koji bi zadovoljio naravno stranu Marije Lukić i zadovoljio pravdu, i bez primene toga i ovakvih reakcija građana i građanki celokupnog društva, pogotovo nezavisnih institucija, ovo ne može da se završi onako kako treba”, smatra Kamenov.

Aktivistkinje Ženskog istraživačkog centra, koji ima dugogodišnje iskustvo u nasilju nad ženama, na ovaj protest došle su bez mnogo optimizma, kaže Natalija Popović Žunić iz ove organizacije.

“Ne očekujem da se to završi onako kako bi većina ljudi ili žena ili svi mi uopšte želeli kada je reč o seksualnom uznemiravanju ili bilo kakvom drugom nasilju nad ženama u Srbiji. Naravno, priželjkujem da se dosledno i konsekventno primenjuje zakon”, kaže Natalija Popović Žunjić.

U Užicu policija zabranila skup

Skup podrške Mariji Lukić i drugim ženama, žrtvama seksualnog nasilja, trebalo je da bude održan I na glavnom gradskom trgu u Užicu, ali je otkazan.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla Rada Gujaničić, predsednica Upravnog odbora “Ženskog centra Užice”, nevladine organizacije koja je trebalo da bude organizator skupa, užička policijaosporila je organizovanje ovog skupa, uz obrazloženje da nije ispunjen formalni uslov, odnosno, skup nije prijavljen pet dana pre održavanja.

Više žena ga je optužilo za seksualno uznemiravanje: Milutin Jeličić
Više žena ga je optužilo za seksualno uznemiravanje: Milutin Jeličić

Gujaničić, potvrđuje da je okupljanje prijavljeno u utorak oko podne i dodaje da i za prethodne skupove koje je organizovao “Ženski centar” često nije ispunjavan ovaj zakonski uslov, ali da nikada nije bilo problema niti zabrane, posebno kada su u pitanju situacije hitnih organizovanja protesta i skupova na Gradskom trgu u Užicu.

Ratni zločinac na suđenju Jutki

Podsetimo, Marija Lukić optužila je Jeličića za seksualno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Kao jedan od dokaza Lukić jena sudu priložila oko 15.000 SMS poruka lascivne sadržine koje je dobila od njega tokom dve godine dok je radila kao njegova sekretarica. Jeličić je u više navrata tražio od Marije Lukić da s njim stupi u seksualni odnos.

Krivični zakonik za polno uznemiravanje propisuje novčanu ili kaznu do šest meseci zatvora, dok se za nedozvoljne polne radnje sankcije kreću od novčane kazne do trogodišnjeg zatvora.

Osim Marije Lukić, tužbu protiv Jeličića podnelo još šest žena iz Brusa ali je javno tužilaštvo te tužbe odbacilo kao neosnovane.

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) i osuđeni ratni zločinac pred Haškim tribunalom Vojislav Šešelj pojavio se u sredu u Osnovnom sudu u Kruševcu, uoči suđenja Jeličiću.

Jeličićeve pristalice ga dočekale ovacijama: Vojislav Šešelj
Jeličićeve pristalice ga dočekale ovacijama: Vojislav Šešelj

Prema izveštaju TV N1, Šešelj je ispred suda u Kruševcu dočekan aplauzima i uzvicima "Vojo, Vojo". Pre njega u sud je ušao Jutka u pratnji svoje advokatice Zore Dobričanin.

Kao i na prethodnim ročištima, ispred suda su bile okupljene dve grupe građana: Jutkine pristalice u majicama sa natpisom "Pravda za Jutku" su dočekalr bivšeg predsednika opštine aplauzom, dok su ga izviždale žene koje podržavaju Mariju Lukić.

Tenzije na suđenju

Tenzije i incidenti od samog početka prate suđenje bivšem prvom čoveku opštine Brus. U maju su se na ročištu, održanom u Brusu, okupile građanke i građani koji su došli da podrže Mariju Lukić, ali i Jeličićeve pristalice koje su nosile majice s porukom "Pravda za Jutku".

Na zahtev pravnog zastupnika Lukićeve, suđenje je iz Brusa premešteno u Osnovni sud u Kruševcu. Tu odluku doneo je Vrhovni kasacioni sud, jer je ocenio da je u Brusu došlo do podele određenog broja građana na one koji podržavaju okrivljenog i one koji podržavaju oštećenu, da su se građani okupljali ispred zgrade suda i da je među njima moglo da dođe do fizičkog obračuna.

Jeličić je sa mesta predsednika opštine smenjen u aprilu 2019. godine, upravo zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Skupština opštine Brus mu je, međutim, vratila odbornički mandat svega nekoliko meseci kasnije, krajem juna, čime mu je otvorena mogućnost da se ponovo kandiduje za predsednika opštine ili za neku drugu funkciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG