Dostupni linkovi

Skupština opštine Brus vratila mandat Jutki


Milutin Jeličić Jutka stiže na suđenje u Brusu

Skupština opštine Brus vratila je odbornički mandat bivšem predsedniku te opštine Milutinu Jeličiću zvanom Jutka, osumnjičenom za seksualno uznemiravanje.

Jutka je nakon što je izabran za predsednika opštine vratio odbornički mandat, ali, nakon što mu je mandat vraćen, on može ponovo da se kandiduje za predsednika opštine, ili za neku drugu funkciju.

Da je Jutki vraćen mandat potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aranđel Stojković, nekadašnji zamenik predsednika opštine, koji je smenjen sa te funkcije pre godinu i po dana, i koji je prisustvovao današnjoj sednici SO Brus.

Stojković već godinu dana ima sudsku odluku o vraćanju odborničkog mandata, ali je na današnjoj sednici izglasano da mu mandat ne bude vraćen. Stojković tvrdi da se to dogodilo po Jutkinom naređenju.

„Danas su vratili mandat Jeličiću, a Jeličić je prosto naredio odbornicima većine da ne glasaju za vraćanje mog mandata. Oni se ne obaziru ni na kakva pravna akta. Cirkus u Brusu se nastavlja“, kaže Stojković.

Ranije danas je predsednik Skupštine opštine Brus Miroslav Panić rekao da je da je glasanje o vraćanju mandata Jutki u skladu sa procedurom.

“Hoće li njemu biti izglasano vraćanje mandata, ja to ne mogu da vam kažem sada”, rekao je Panić. Nakon što je za RSE potvrđeno da je Jutki vraćen mandat, Panić je bio nedostupan za komentar.

Sednica lokalnog parlamenta u Brusu počela je u 11 časova.

Marija Lukić, koja je protiv Jutke pokrenula sudski postupak za polno uznemiravanje kazala je za RSE da je ta situacija apsurdna,jer je Jeličić smenjen na prošloj sednici, a danas mu je mandat „ekspresno vraćen“.

"Jeličić sa svojim ljudima pomera granice bahatosti i bezobrazluka. Više me apsolutno ništa ne iznenađuje. Možda mu na ovoj sednici, ili nekoj sledećoj dodele neku funkciju, ako ne i funkciju predsednika“, kaže Lukić.

Lukić tvrdi i da je današnje glasanje održano samo da se ispuni forma. Prema njenim saznanjima, odluka da se Jeličiću vrati mandat bila je unapred pripremljena.

Miting podrške za Jutku u Brusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Današnja odluka da se Jutki vrati mandat, prema rečima Marije Lukić, može uticati na sudski proces koji se protiv njega vodi zbog optužbi za polno uznemiravanje.

„Današnjom odlukom oni njemu vraćaju moć. S obzirom na to da je pravosuđe apsolutno pod kontrolom izvršne vlasti, u kojoj Jeličić ponovo učestvuje, on može da utiče na odluku suda“, ističe Lukić.

Sud u Brusu, u kojem se Jeličiću sudi za polno uznemiraanje, uputio je nedavno zahtev Vrhovnom kasacionom sudu u Begradu za izmeštanje postupka u drugi grad.

Tenzije i incidenti od samog početka prate suđenje bivšem prvom čoveku opštine Brus Milutinu Jeličiću, kojeg je, uz Mariju Lukić, zbog polnog uznemiravanja prijavilo još šest žena. Njihove krivične prijave, međutim, nikada nisu stigle do suda jer su odbačene pod obrazloženjem da nema dovoljno dokaza.

Upravo one su trebale da svedoče na poslednjem pretresu u Brusu krajem maja, ali je suđenje prekinuto jer su, prema rečima Marije Lukić, Jeličić i njegovi advokati grubo vređali nju i svedokinje. Tada je advokat Marije Lukić Borivoje Borović tražio izuzeće postupajućeg sudije Mladena Tipsarevića, kao i predsednice suda Ljiljane Stanković, jer je, kako je naveo, u bliskim prijateljskim odnosima sa Jeličićem.

XS
SM
MD
LG