Dostupni linkovi

Manjinske stranke odlučuju o podršci Đukanovićevoj koaliciji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Šesnaest dana nakon parlamentarnih izbora, partije manjinskih naroda u Crnoj Gori u utorak bi trebalo da usaglase konačnu platformu za razgovore o formiranju Vlade sa Đukanovićevom koalicijom Evropska Crna Gora.

Sa kakvim će zahtjevima izaći i očekuju li pregovaračke strane da će dogovor brzo biti postignut.

Predsjednica Hrvatske Građanske Inicjative Marija Vučinović očekuje da će do kraja dana ta partija, zajedno sa Bošnjačkom strankom i Albanskom partija Forca, usaglasiti platformu za pregovore sa Evropskom koalicijom, koju čine DPS,SDP i Liberalna Partija.

"Mi u utorak uveče očekujemo potpisivanje platforme i da se ona uputi ka koaliciji Evropska Crna Gora. Vrlo brzo očekujemo dalje razgovore, možda već sutra, prekosutra očekujemo dalje razgovore sa tom koalicijom. Naravno, najprije moramo odslušat njihovo mišljenje", kazala je Vućinović.

Podsjetimo, partije manjinskih naroda u Crnoj Gori, koje su se nakon izbora 14. oktobra našle u poziciji tasa na vagi, brzo su se dogovorile o postizbornom savezu, kako bi zajednički postavili uslove za sastavljanje nove Vlade. Iako im je je ponuda da formiraju novu vlast, oličenu u manjinskoj Vladi, stigla i od nove partije Pozitivna Crna Gora, odlučili su da im prioritet bude postizanje dogovora sa koalicijom predvođenom Milom Đukanovićem, koja je osvojila relativnu većinu u parlamentu.

Šta od tih pregovora očekuju predstavnici manjinskih partija?

Dok iz Bošnjačke stranke ne odgovaraju na telefonske pozive, Genci Nimanbegu iz Albanske Force kaže:

"To će se raditi u radnim grupama narednih dana. Vi znate da su Bošnjaci već odredili svoje članove za pregovaračku grupu tako da u narednih nedjelju do 10 dana se tačno definišu konkretni zahtjevi koji će biti poslati za pravljenje parlamentarne i većine koja će voditi izvršnu vlast u Crnoj Gori".

Genci Nimanbegu
Genci Nimanbegu
Iz redova manjinskih partija do sada je više puta isticano kako njihovi zahtjevi od partnera u novoj Vladi neće biti megalomanski i uglavnom će se odnositi na veću zastupljenost manjina u državnim organima, veća ulaganja u sredinama u kojima žive, kao i decentralizacija,sa jasnom aluzijom na to da Petnjica kod Berana u kojoj pretežno žive Bošnjaci i Malesija kod Podgorice sa Albanskim stanovništvom, konačno dobiju status samostalnih opština.

Genci Nimanbegu pominje i da će u pregovorima insistirati i na vladavini prava, ubrzanju evropskih integracija i društvenoj koheziji.

"Nama je bitnije da ovi naši zahtjevi budu konkretni, da oni ako je moguće budu utvrđeni nekim datumima. Što se tiče praktičnih funkcija, one nam nijesu toliko bitne koliko sama sadržina pregovaračkog ugovora koji bi usaglasili sa koalicijom Evropska Crna Gora".

U međuvremenu javnost kao da je pripremljena na lak i brz dogovor manjina sa Đukanovićevom koalicijom .

Da potpisi na sporazum samo što nijesu stavljeni uvjeren je funkcioner DPS Zoran Vukčević.

"Kao što je poznato evropska koalicija i DPS imaju poseban senzibilitet kada su u pitanju manjine u Crnoj Gori. Imajući u vidu činjenicu da su i u prethodnom periodu bili koalicioni partneri apsolutno ne postoji niti jedan jedini razlog zbog čega ne bi bila nastavljena saradnja tako da su ti razgovori u finalnoj etapi".

Vukčevićev optimizam dijeli Marija Vučinović iz HGI .Na pitanje da li to znači da li su naknadni razgovori sa Pozitivnom partijom o formiranju manjinske Vlade već završena priča, odgovara:

"Nadamo se da ćemo naići na pozitivnu reakciju koalicije Evropska Crna Gora. Dakle, ako smo krenuli tim putem želimo ta vrata otvoriti ili zatvoriti. Kasnije, kada vidimo rezultat tih pregovora onda možemo vidjeti što ćemo dalje i vidjećemo što ćemo dalje".

Genci Nimanbegu iz Albanske Force, koja za razliku od Bošnjačke stranke i Hrvatske Građanske Inicijative, nije učestvovala u vlasti na državnom nivou, već je bila njen žestok kritičar, pak ne želi da prejudicira koliko će trajati pregovori sa vladajućom koalicijom i kakav će biti njihov ishod.

"Ono što je drugačije u odnosu na ranije rezultate izbora jeste to što ove stranke sada imaju tu prevagu za formiranje izvršne vlasti i shodno tome ja mislim da se trebaju promijeniti i odnosi u Crnoj Gori . Mi želimo partnerstvo , partnerstvo koje e biti potvrđeno i ugovorima i sporazumima. Ako budemo našli zajednički jezik siguran sam da ćemo sarađivati kvalitetno", zaključje Nirnanbegu.
XS
SM
MD
LG