Dostupni linkovi

Da li će opozicija prihvatiti uslove Pozitivne Crne Gore


Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović
Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović
Dio crnogorske opozicije se nalazi pred dosad možda najtežim zadatkom – da napravi otklon od politike Slobodana Miloševića, da osudi genocid u Srebrenici, odustane od preispitivanja odluke Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova i da poštuje državne simbole Crne Gore. Ovo je pred ostatak opozicije postavila nova parlamentrna stranka Pozitivna Crna Gora kao uslov za buduću saradnju.

Koalicija na lokalnom nivou u Nikšiću, drugom po veličini crnogorskom gradu, ne može biti formirana bez nove političke stranke Pozitivne Crne Gore, koja se već odredila da neće ići u savez sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista koja je do ovih izbora kontrolisala rodni grad predsjednika vladajućeg DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Sa druge strane, Pozitivna Crna Gora je opoziconim strankama navela jasne preduslove za saradnju. Među glavnim političkim uslovima su otklon od politke Slobodana Miloševića, jasna osuda genocida u Srebrenici, poštovanje državnih simbola, nastavak evro-atalantskih integracija, odustanak opozicije od mogućeg preisitpitivanja odluke o priznanju Kosova.

Lider Pozitivne Darko Pajović ovako objašnjava iznijete uslove:

"Jasan otklon od politike prošlosti, da budemo krajnje precizni – otklon od politike Slobodana Miloševića, prihvatanje nečega što je danas realnost a to je da moramo sarađivati sa zemljama u regionu, dakle i sa lokalnim samoupravama sa Kosova. Naravno, tu je prije svega poštovanje u punoj mjeri, naravno jedan legalistički pristup zakonskih rješenja o državnim simbolima. Politički principi su vrlo jasno definisani jer od nikoga se ne traži da mijenja svoje programske odrednice. Kada govorimo o simbolima, Pozitivna Crna Gora samo traži da se poštuju postojeća zakonska rješenja. Kada je u pitanju Srebrenica, ovdje govorimo o odluci Međunarodnog suda pravde i ukoliko neko nije vrlo jasno spreman da vrlo jasno pogleda u oči i da poštuje odluke tog suda onda to već nije naš problem."

Da li je opzocija, koja traži promjenu državnih smbola i himne, koja se oštro protivila odluci o priznanju Kosova i čiji djelovi nijesu podržali skupštinsku rezoluciju osude genocida u Srebrenici, spremna da ispuni uslove Pozitivne Crne Gore pitali smo Strahinju Bulajića, viskog funkcionera Nove srspke Demokratije, koji kaže da je za danas zakazan sastanak sa predstavnicima Pozitivne i da stav oko ponuđene platforme još nije usaglašen.

"Naravno da će se Demokratski front odazvati tom sastanku i kao ozbiljan politički subjekt mi ćemo na organima fronta donijeti odgovarajuće stavove, zaključke", navodi Bulajić.

Pregovori osuđeni na propast?

Univerzitetski profesor Milan Popović, oštar kritičar vlasti u Crnoj Gori, koji je kao nastranačka ličnost podržao Demokratski front, kaže da u popnudi Pozitivne ima pretjerivanja i neravnoteža ali naglašava da bi postizanje dogovora bilo od esencijalne važnosti:

"Mislim da je pre svega za Nikšić, za Crnu Goru, od najveće važnosti da Pozitivna, Demokratski front i SNP nađu kompromis, nađu modus vivendi i sastave vlast u Nikšiću, odnosno u budućnosti u Crnoj Gori."

Rifat Vesković iz saveza Demokratski front kome je upućena platforma, međutim, smatra da su ovi pregovori unaprijed osuđeni na propast.

"Mislim da to nije moguće prihvatiti. Organi fronta će se o tome izjasniti, to je još u formi ponude ali moja neka procjena je da insistiranje na tim identitetskim pitanjima i ta inicijativa su unaprijed osuđeni na propast. Tražiti sada od različitih subjekata koji sačinjavaju Demokratski front da se odreknu nekih svojih osnovnih programskih načela nije politički mudro. Ako želimo, kako oni kažu, da promijenimo vlast u Nikšiću, moramo sada da napravimo koaliciju bez nekakvih uslovljavanja", ocjenjuje Vesković.

Ista političika platforma upućena je i Socijalističkoj narodnoj partiji koja nije pristupila Demokratskom frontu. Šef medijskog pula te stranke Dragan Koprivica ovako je odgovorio na naše pitanje da li su uslovi Pozitivne prihvatljivi:

"Što se nas tiče, mi u ovom slučaju nemamo prethodnih uslova, iako bi smo bili prvi oni koji bi zbog nekih iz opozicije imali pravo da od njih tražimo izvinjenje za sve ono što se dešavalo tokom izborne kampanje. Činjenica je da se odmah krenulo sa postavljanjem nekih uslova, a ako postoje tzv prethodni uslovi onda je moguće da je svaka saradnja predodređena na neuspjeh. O tome treba voditi računa i biti pažljiv, ako se želi ići dalje u dogovor."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG