Dostupni linkovi

Crna Gora u iščekivanju nove vlade


Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Deset dana poslije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori je samo izvjestan sastav novog parlamenta dok se u pregovore o formiranju nove Vlade tek ulazi.

Iako je vjerovatniji dogovor manjinskih partija sa koalicijom Mila Đukanovića, ponuda Pozitivne Crne Gore da sa manjinama konstituiše manjinsku, prelaznu Vladu i dalje je otvorena.

Nakon one predizborne, u Crnoj Gori trenutno je na snazi svojevrsna postizborna tišina.

Svako je rekao svoje i sada se očekuje da konačno prelome manjinske partije iz redova Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Vjerovatno je to razlog što, nakon što mu se ovih dana pregrijao mobilni telefon, na pozive u utorak ne odgovara potpredsjednik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

Suljo Mustafić, foto: Savo Prelević
Suljo Mustafić, foto: Savo Prelević
Koliko u ponedjeljak uveče rekao je da će njegova partija, zajedno sa albanskom Forcom i Hrvatskom građanskom inicijativom, odmah nakon vjerskog praznika Kurban Bajrama, početi pregovore sa Đukanovićevom koalicijom Evropska Crna Gora.

"U narednih nekoliko nedjelja mislimo da se ovi pregovri mogu okončati i da će se sigurno pozitivno okončati, jer ovi zahtjevi niti su ucjenjivački, niti su megalomanski. Samo smatramo da sistemski treba rješavati neka pitanja koja su važna za položaj i status manjinskih naroda", istakao je Mustafić.

Zoran Jelić iz vladajuće Demokratske partije socijalista optimista je da će koalicija DPS-a, SDP-a i Liberalne partije brzo postići dogovor o savezu sa manjinskim strankama i formiranju nove Vlade, pred kojom su, kako naglašava velike obaveze. Na mogućnost da tokom pregovora iskrsnu nepremostive prepreke Jelić ne računa.

"Ne očekujem to zaista, pogotovo kada su zahtjevi sa obje strane u domenu realnih očekivanja, kako manjinskih stranaka tako i vladajuće koalicije. Tako da ne očekujem nikakve zahtjeve koji su nerealni, jer svi moramo da ponesemo breme odgovornosti da što prije formiramo vladu i da počnemo da radimo u onim smjernicama koje su u interesu građana Crne Gore, a isto tako da radimo prema onim obavezama koje je pred nas postavila Evropska komisija u priključivanju Evropskoj uniji", kaže Jelić.

Na meniju još dvije ponude

No, ako bi kojim slučajem dogovor dosadašnjih koalicionih saveznika o novoj Vladi bio doveden u pitanje, na postizbornom političkom meniju manjskih partija našle bi se još dvije ponude. Ona Pozitivne da zajedno oforme manjinsku Vladu i ona Demokratskog fronta da formiraju Vladu narodnog jedinstva, u koju bi ušli svi osim DPS i SDP.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Obje opcije su, kako je to iz Rima za Televiziju Vijesti u ponedjeljak uveče izjavio lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, prihvatljive.

"Logično rješenje je da se formira vlada širokog narodnog jedinstva. Ako je ona nemoguća, ako to određene partije ne žele mi mislimo da onda treba razmišljati i raditi na formiranju manjinske vlade", izjavio je Lekić.

Da sve nije gotovo dok nije gotovo, smatraju i u Socijalističkoj narodnoj partiji, koja je u startu podržala ideju Pozitivne o manjinskoj Vladi.

O poziciji u kojoj se nalaze manjinske partije Velizar Kaluđerović konstatuje:

"Njihovo je pravo da procijene što je njihov interes, sa kim da prave parlamentarnu većinu, ali vjerujem da i kod njih itekako ima osjećaja da je Crnoj Gori potrebna suštinska promjena u konstituisanju vlasti".

Tu suštinsku promjenu, kako tvrdi politikolog Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore upravo nudi njegova partija. Formiranje manjinske Vlade je prema njegovim riječima istorijska šansa za Crnu Goru i stoga će sačekati ishod razgovora koalicije Evropska Crna Gora sa Bošnjačkom strankom, Forcom i Hrvatskom građanskom inicijativom.

"Mi smo na fonu da potpuno ispoštujemo svaku njihovu legitimnu odluku i da se jednostavno saglasimo sa tom odlukom, bez obzira da li nam se svidjela ili ne. Ali u suštini mislim da bi manjinske partije trebalo da razmisle da li na ovaj način ispunjavaju i ono što su njihovi glasači tražili od njiih, odnosno da li koalicija sa Evropskom Crnom Gorom znači da glas manjinskih naroda koji se pretežno bavio kritikom aktuelne vlasti u suštini treba da ode toj koaliciji", ističe Abazović.

Bilo kako bilo ono što je sasvim sigurno do 5. novembra moraće da se konstituiše novi parlament, a do 5. decembra predsjednik Crne Gore Filip Vujanović moraće da povjeri mandate za sastav nove Vlade. Na medijske spekulacije kako će to biti neko iz trijumvirata Milo Đukanović, dosadašnji premijer Igor Lukšić ili potpredsjednik Vlade Duško Marković, Zoran Jelić ne želi da se osvrće.

"Jedan od kandidata svakako će biti onaj koji se nalazi na listi koja je pobijedila i na ovim izborima", rekao je on.
XS
SM
MD
LG