Dostupni linkovi

Bez pasoša ni u Evropu, ni u Rusiju


Na put bez pasoša i kofera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević neće biti dio crnogorske delegacije na sjednici Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore u Strazburu.

Radi se o neobičnoj pravno političkoj situaciji u kojoj je Skupština Crne Gore obezbijedila uslove da opozicioni poslanici otputuju danas u Strazbur kao dio crnogorske delegacije, iako je prethodno Viši sud u Podgorici liderima Demokratskog fronta oduzeo pasoše na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

Lideri demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić su pokušali da se na podgoričkom aerodromu ukrcaju na avion kojim bi stigli u Strazbur na sjednicu Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore (POSP).

Međutim, bez pasoša koji su im ranije oduzeti nisu mogli da pređu granični prelaz do aviona.

Obraćajući se novinarima na podgoričkom aerodromu Andrija Mandić i Milan Knežeić su konstatovali da su diskriminisani kao političari zbog odluke Višeg suda u Podgorici da im pasoši budu oduzeti.

"Vi znate da smo mi danas trebali da putujemo u Strazbur, znate da su Kneževiću i meni oduzete putne isprave, mi smo došli sa uredno plaćenom avionskom kartom koju je platila Skupština Crne Gore. Imamo veliki problem u Crnoj Gori i dobro je da građani Crne Gore vide kakav je odnos pravosuđa prema poslanicima. Državni teror koji trpi demokratski front i pravosudni teror koji se vrši nad Skupštinom Crne Gore može da se radi samo zato što postoji mnogo korumpiranih političara", rekao je Andrija Mandić nakon neuspješnog pokušaja da čekira kartu bez pasoša na podgoričkom aerodromu.

"Mandić i ja smo lideri parlamentarnih stranaka u Skupštini kojima su plaćene karte. Nismo bili u mogućnosti da napustimo aerodrom jer je neko u Višem sudu i Specijalnom tužilaštvu po nalogu ljudi iz režima zaključio da bi naše učešće na POSP-u značajno demontiralo i ovaj progon i čitavu društveno političku situaciju u Crnoj Gori", rekao je Knežević ispred aerodroma u Podgorici.

Milan Knežević i Andrija Mandić su optuženi u sudskom procesu državni udar. Na početku sudskog procesa bili su im oduzeti dokumenti zbog čega nisu mogli da pređu crnogorsku granicu, a zatim je u avgustu ove godine sud ukinuo tu mjeru.

Odluku o ponovnom privremenom oduzimanju pasoša, Viši sud u Podgorici je donio početkom novembra na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

U obrazloženju odluke je navedeno da su od avgusta do novembra Mandić i Knežević po osam ili devet puta prelazili državnu granicu kako sa ličnom kartom tako i pasošem, što Specijalnom tužilaštvu ukazuje: "da oni imaju razvijene lične i društvene kontakte u inostranstvu, što bi mogli da iskoriste u slučaju bjekstva ili skrivanja, odlaska u nepoznato mjesto ili drugu državu ili na drugi način da ometaju dalje vođenje krivičnog postupka".

Zabilježeno je da su Mandić i Knežević sredinom oktobra između ostalog bili u višednevnoj posjeti Rusiji.

Lideri DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević su ovim povodom nedavno uputili pismo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu, predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsjednicima PSSE Lillane Maury Pasquiere, predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniu Tajaniu i predsjedniku Skupštine OEBS-a Georgu Tsereteli.

Konstatujući da im je onemogućeno da obavljaju međunarodne političke aktivnosti zbog oduzetih putnih isprava, Mandić i Knežević su uputili molbu u kojoj se kaže: "da svojim autoritetom velikih država i organizacija koje predstavljate zaustavite kafkijanski progon koji se sprovodi nad nama lično i političkim savezom koji predstavljamo".

Činjenica da je Skupština Crne Gore omogućila poslanicima Mandiću i Kneževiću da otputuju u Strazbur i pored toga što je Viši sud odlučio da im budu oduzeti dokumenti, bila je tema u Skupštini Crne Gore kada se raspravljalo o stanju u sudstvu a povodom izbora novih članova Sudskog savjeta.

Knežević je najavio da će u 13 časova biti na aerodromu i probati da uđu u avion za Strazbur.

"Želim da vidim vas i predsjednika Skupštine kako će da zaštitite autoritet, ne Andrije Mandića i mene nego, poslanika u crnogorskom parlamentu koji treba da budu na POSP-u a Viši sud nam je pred odlazak u Strazbur, znajući vjerovatno o čemu ćemo tamo da govorimo, ponovo oduzeo pasoše i zadržao mjeru da se svakih 15 dana javljamo u Centar bezbjednost. To je ono u čemu se urušava autoritet Skupštine, gdje određene sudije Višeg i Osnovnog suda se postavljaju kao zakon nad onima koji donose zakone", rekao je Knežević.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je saopštio da su dvojici poslanika kupljene karte prije oduzimanja njihovih pasoša od strane Višeg suda i odbacio tvrdnju Kneževića da je bio u komunikaciji sa Višim sudom...

"Vi ste dobili te karte prije te priče o oduzimanju pasoša, vi ćete preuzeti radnje koje ste najavili a nadležni organi će raditi kako oni misle da funkcionišu. Niti je moje da vama oduzimam pasoše, vi ste kontaktirani za odlazak na sjednicu POSP-a i Skupština je stvorila sve preduslove da vi pođete tamo. Da li će vama pasoši biti vraćeni prije polaska ja ne znam", rekao je Brajović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG