Dostupni linkovi

Mališić: SNS se bez Vučića vraća na prirodnu meru


Aleksandar Vučić na jednom od Glavnih odbora Srpske napredne stranke, arhivska fotografija
Aleksandar Vučić na jednom od Glavnih odbora Srpske napredne stranke, arhivska fotografija

Aleksandar Vučić se nije povukao sa čela Srpske napredne stranke (SNS) zbog toga što misli da taj posao ne može niko da radi kao on, ali istina je da to ne može niko kao on, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vesna Mališić, zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN.

„On je napravio jednu ogromnu partiju, napravio je faktički jednopartijski sistem, uvukao je sve što je mogao da uvuče u tu stranku i takav rezultat, pretpostavljam, da ne bi mogao da napravi bilo ko, ko ima nekog malog osećanja za demokratiju, za drugačije mišljenje, za pluralnost. Dakle, on je idealna osoba da napravi takvu stranku“, kaže Mališić za našu Fejsbuk rubriku ’Zašto’.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke izjavio je pre nekoliko dana da će SNS od juna 2020. godine imati potpuno novo rukovodstvo i da se on neće kandidovati za predsednika stranke.

"Vršili su pritisak na mene, ali moja odluka je da se ne kandidujem za predsednika SNS-a", rekao je Vučić nakon sednice Glavnog odbora stranke 29. decembra.

Odmah nakon ove najave usledile su izjave stranačkih funkcionera u kojima su poručivali da odlazak Vučića sa čela stranke ne bi bilo dobro rešenje.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da „nije vreme da se Vučić povuče sa čela SNS, zato što ima još poslova koji moraju da se završe“, te da „SNS bez Aleksandra Vučića na njenom čelu neće biti stranka koja uživa do sada najveći ugled u javnosti“.

Član Predsedništva SNS i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je čak izjavio da ne vidi svoju političku budućnost mimo sadašnjeg lidera stranke i dodao da ukoliko se Vučić povuče iz politike, da će i on učiniti isto.

Funkcionerka SNS i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je njena molba i molba velike većine članova SNS bila da se Vučić kandiduje za predsednika stranke u junu.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže da se nada da odluka Aleksandra Vučića da se ne kandiduje za predsednika stranke nije konačna.

Upitana šta bi značilo za SNS ako Aleksandar Vučić u jednom trenutku ne bi bio na čelu te partije, Vesna Mališić kaže da bi se stranka vratila na svoju prirodnu meru.

„Ona će da postoji u takvom stanju do onog trenutka dok Vučić bude držao dizgine. Dakle, ako ih on sasvim pusti, u šta ne verujem, ta stranka će da se vrati u svoju prirodnu meru“, ocenjuje Mališić.

Ona navodi da je SNS partija jednog čoveka i deo nesrećne političke kulture u kojoj se glasa za vođu i obožava vođa.

„Kao digresiju mogla bih da pomenem (Vojislava) Koštunicu (bivši lider Demokratske stranke Srbije, poslednji predsednik SR Jugoslavije i nekadašnji premijer Srbije) koji je iz stranke koja je bila na granici cenzusa, onog trenutka kada je postao predsednik napravio stranku kakva se ne pamti, eto možda skoro može da konkuriše i Vučićevoj, a onda se, kada je pao sa vlasti, srušio ponovo u prašinu iz koje je izašao - dakle to je taj put srpskih političara koji dosegnu zvezde pa padnu u blato“, kaže Mališić.

Aleksandar Vučić, za razliku od svog prethodnika Tomislava Nikolića, nije ponovio njegov potez i podneo ostavku na funkciju predsednika stranke, nakon što je izabran za predsednika države. Od aprila 2017. godine, kada je izabran za predsednika države, Vučić je više puta govorio da namerava da se povuče sa mesta prvog čoveka SNS-a. Svaku najavu je pratilo i pomeranje roka od kojeg neće biti na čelu stranke.

„Mislim da je deo tehnologije vladanja Aleksandra Vučića ta vrsta dinamizma u kojoj se nekim dramatičnim najavama, obrtima verbalnim, u stvari postiže ta nekakva unutrašnja kohezija ili skretanje pažnje ili disciplinovanje unutar partije ili pojačana potreba za ljubavlju koju ima i dokazima podrške“, ocenjuje Vesna Mališić.

Ona je uverena da je i ovoga puta ista situacija.

„Dakle, najava ima višestruke motive i verujem da bi on napustio stranku jedino kada bi našao idealnog prototipa čoveka koji će u svemu da ga podržava i nikada neće da ga ugrozi“, zaključuje Mališić.

Aleksandar Vučić je došao na čelo Srpske napredne stranke 24. maja 2012. godine kao vršilac dužnosti predsednika nakon što je Tomislav Nikolić dao ostavku zbog izbora za predsednika Srbije. U septembru iste godine Vučić je na Drugom kongresu stranke izabran za predsednika SNS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG