Dostupni linkovi

Ne očekuje se agresivniji odgovor Beograda


U Makedoniji nema zvaničnih reakcija o tome da li će dogovor o demarkaciji granice sa Kosovom i uspostavljanje diplomatskih odnosa izazvati novo pogoršanje odnosa sa Srbijom.

Nema niti informacije kada će se postaviti ambasador u Prištini. Iz kabineta predsednika države, Gjorga Ivanova, jedino kažu da je on potpisao ukaz o proglašenju dogovora o tehnickoj demarkaciji granice sa Kosovom.

Ni opozicija nema jasan stav o tome, za njih je sporno to što se dogovorom menja dosadašnja granica i to, kako kažu, na štetu Makedonije.

Eksperti smatraju da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom neće narušiti ekonomske odnose sa Srbijom, ali da će uticati na diplomatske odnose, koje treba popravljati u narednom periodu:

"Određeni period će dejstvovati destruktivno prema Makedoniji, ali to neće biti na duge staze, jer verovatno zato što je i sama Srbija na neki način svesna da to nije produktivno za nju i za region," kaže politikolog Zidas Daskalovski.

On ne isključuje mogućnost da Beograd ospori u Ujedinjenim nacijama dogovor o granici između Makedonije i Kosova

"Ovaj dogovor je de fakto van institucija Ujedinjenih nacija, međutim treba se prihvatiti realnost u regionu, a to je da je Kosovo od prošle godine nezavisna država."

Univerzitetski profesor Mersel Biljali ističe da je Srbija svesna da je Kosovo realnost:

"Ona se kreće između raspoloženja javnosti, odnosno onoga što se servira njihovim građanima i realne politike. I uvek su njihove reakcije nesto između. Ne očekujem neki agresivniji odgovor sa njihove strane."

Eksperti kažu da je demarkacija granice i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Prištinom nacionalni interes Makedonije, naročito ukoliko zemlja ne dobije datum za početak pregovora za članstvo u Evropsku uniju, jer bi tada bilo važno svako zatvoreno pitanje u regionu."
XS
SM
MD
LG