Dostupni linkovi

Makedonski predsednik ne prihvata zakon o upotrebi albanskog


U Sobranju je skoro došlo do fizičkog sukoba

U Makedoniji su uzburkane strasti nakon što je državni parlament usvojio zakon kojim se albanski jezik uvodi u upotrebu u javne institucije na čitavoj teritoriji Makedonije.

Kako je ranije objasnio premijer Zoran Zaev, Zakonom o jezicima će se proširiti upotreba jezika u institucijama, te će omogućiti da albanski državljani komuniciraju sa državnim institucijama na njihovom maternjem jeziku.

Predsednik države Đorđe Ivanov odbio je, međutim, potpisati ukaz o proglašenju usvojenog Zakona o upotrebi jezika, a predsednik parlamenta Talat Džaferi upozorio da će Ivanov, ako ne potpiše, prekršiti Ustav.

On je podsetio da je član 75 Ustava Makedonije jasan: nakon ponovljenog glasanja i usvajanja nekog zakona većinom glasova u Sobranju, predsednik države dužan da potpiše ukaz o proglašenju zakona.

Džaferi nije hteo, međutim, da komentariše kakve će biti posledice ako Ivanov ne potpiše zakon.

Predsednik Ivanov je u sredu uveče, odmah po izglasavanju zakona, u obraćanju rekao da neće potpisati ukaz, zbog, kako je obrazložio, represivnog sadržaja Zakona i nasilnog načina na koji je donesen.

"Neću potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na ovakav način. Zakon kojim se zloupotrebljava evropska zastavica, zakon o kome se nije vodila debata o amandmanima koji su proizašli od mojih pribedbi, koji je izglasan van svih procedura, zakon koji je protivustavan. Ustav i savest mi ne dozvoljavaju da stavim potpis na ukaz o proglašenju ovakvog zakona", naveo je Ivanov.

VMRO DPMNE najavljuje krivičnu prijavu

Pojedini pravni eksperti smatra da je, prema Ustavu, predsednik dužan da potpiše ukaz i da ne treba mešati lične emocije i političke prioritete sa ustavnom obavezom, dok drugi misle da Ivanov ima moralne razloge da ne potpiše ukaz, jer Sobranje nije razmotrilo njegove primedbe na zakon.

Takođe, lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mičkoski je najavio da će njegova partija podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Sobranja, da neće priznati Zakon i da će osporiti njegovu ustavnost.

Makedonski parlament je u sredu uveče Zakon o upotrebi jezika usvojio u veoma napetoj atmosferi. Dok su poslanici većine glasali, poslanici opozicije su negodovali okupivši se oko predsednika Sobranja Talata Džaferija, vičući i bacajući papire. Nekolicina njih, među kojima i raniji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, raspravljali su se sa Džaferijem pa je skoro došlo i do fizičkog sukoba, posle čega je Džaferi zaključio sednicu. Reagovalo je i obezbeđenje koje je štitilo predsednika Sobranja i ispratilo ga iz sale.

Istovremeno, pred zgradom parlamenta se održavao protest, na kome se tražilo da poslanici ne donose ovaj zakon.

Zakon o upotrebi jezika prvi put je izglasan u parlamentu u januaru, ali predsednik države Đorđe Ivanov nije potpisao ukaz o proglašenju Zakona. Nakon toga, zakon je ponovo došao na dnevni red parlamenta, ali je opozicija podnela preko 35.000 amandmana. Sobranje je izglasalo zakon bez razmatranja amandmana opozicije.

Vladajuća koalicija SDSM-DUI smatra da je Zakon o jezicima deo evroatlantske integracije Makedonije i da ne narušava ni Ustav, ni "unutarnji karakter" države. Makedonski premijer Zoran Zaev je više puta ponovio da će se tim zakonom unaprediti zadovoljavanje praktičnih potreba građana.

Albanci čine jednu četvrtinu od 2,1 miliona stanovnika Makedonije i žive uglavnom na severozapadu zemlje u blizini granice sa Kosovom i Albanijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG