Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvojezičnost u Sobranju


Protest u Skoplju protiv zakona o jezicima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Dok je Sobranje zasedalo, ispred je održan protest protiv zakona o jezicima

Predlog zakona o upotrebi jezika, koji u javnu upotrebu uvodi i albanski jezik, u centru je pažnje javnosti u Makedoniji već duže vreme, a ova tema je na dnevnom redu sednice Sobranja. Predstavnici opozicije tvrde da je ovaj predlog protivustavan i da njegovom primenom neće doći do kohezije u društvu, nego do razjedinjenja. Naglašavaju da u njemu nije pomenuto unapređenje i drugih jezika, kao na primer turskog.

Cilj zakona o dvojezičnosti je da se zaobiđe promena Ustava, u slučaju da je neko rešio da koalicijski dogovor pretoči u ustavnu ili zakonsku normu”, kaže Antonijo Milošhoski, poslanik iz opozicione VMRO DPMNE.

On je kritikovao Vladu da iako je tvrdila da će biti javne debate o svim pitanjima, o ovom predlogu zakonu nije pozvala stručnjake da se izjasne i da ga je donela po skraćenom postupku da bi se izbegla debata.

Na ovu izjavu je reagovao Dževad Ademi iz Demokratske unije za integraciju (DUI), partije Albanaca koja je deo nove vlade, a učestvovala je i u vladinoj koaliciji kada je na njenom čelu bila VMRO DPMNE. On je poslanike iz opozicije podsetio da je do 29. januara, do kada su VMRO DPMNE i DUI vodili pregovore o sastavu vlade, ovaj zakon bio ustavan. Nije dobro da se stavovi zauzimaju u zavisnosti od trenutnih pozicija, dodao je Ademi.

“Mojim obraćanjem na makedonskom jeziku hoću da vas uverim i da vam dokažem da mi apsolutno ne smeta jezik da bi se razumeli. Pa, prijatelji moji, jezik je sredstvo za komunikaciju, a ne alatka za sakrivanje misli”, rekao je Ademi.

(Video: Marš protiv dvojezičnosti u Makedoniji, februar 2017.)

Marš protiv dvojezičnosti u Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Ministar pravde Bilen Šaljiji, obrazlažući zakon, rekao je da je Vlada Makedonije odlučna da nastavi put ka razvoju države sa ravnopravnim građanima.

“Predlog-zakonom se predviđa na celoj teritoriji zemlje i u njenim međunarodnim odnosima da osim makedonskog jezika i njegovog ćiriličnog pisma, služben bude i jezik kojim priča najmanje 20 posto građana i njegovo pismo.”

Ovim zakonom se predviđa da makedonski i jezik kojim priča najmanje 20 posto građana budu službeni u svim organima državne vlasti, centralnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama, direkcijama, ustanovama i organizacijama, komisijama i drugim institucijama.

I predsednik opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski je izjavio da je predloženi zakon o jezicima neustavan i da ga može osporiti bilo koji građanin sa pretstavkom Ustavnom sudu.

U znak nezadovoljstva zbog predlog zakona o upotrebi jezika nekoliko nevladinih organizacija održaće proteste ispred zgrade parlamenta. Mirni protest nije protiv manjinskih etničkih zajednica u Makedoniji, kaže se u pozivu građanima. Protest je sa zahtevom Vladi da povuče zakon o upotrebi jezika jer je, kako navode demonstranti, neustavan i neevropski i ruši unitarnost i teritorijalni integritet države, diskriminira manje etničke zajednice, destabilizuje zemlju i vrši majorizaciju manjine nad većinom.

Ukoliko Sobranje donese ovaj zakon, organizatori protesta će podneti zahtev predsedniku države da ne potpisuje ukaz o proglašenju zakona.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG