Dostupni linkovi

Ivanov nije potpisao ukaz o zakonu o upotrebi jezika


Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je danas da nije potpisao uredbu o zakonu o upotrebi jezika, kojom se proširuje upotreba albanskog u institucijama i organima države na teritoriju cele zemlje. O toj odluci je pismeno obavestio i Parlament. Prema njegovim rečima, zakon je usvojen bez javne rasprave, bez naučne debate, bez učešća akademske i stručne javnosti i bez opozicije.

"Umjesto izgradnje multietničkog društva usvajanjem pravičnih zakona, u duhu dijaloga i suživota, pravimo nepravedni i represivni zakon koji samo favorizuje albanski jezik, stoga uzimajući u obzir moj sporazum o neusaglašenosti zakona sa Ustavom, ali i navedenim indikacijama stručnjaka i šire javnosti o neustavnosti ovog zakona i na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem uredbu o proglašenju Zakona o upotrebi jezika ", rekao je Ivanov.

"Nije dobro otvarati pitanja koja su već apsolvirana zarad ostvarivanja kratkoročnih političkih poena i na štetu trajnih interesa Republike Makedonije i makedonskog naroda", rekao je Ivanov.

Ivanov je rekao da je zakon usvojen sa evropskom zastavom ali bez evropske direktive za njega. Prema njegovim riječima, Makedonija će postati jedina zemlja koja postavlja uslove za članstvo u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG