Dostupni linkovi

Dačić: Saznanja se odnose na službe i strani faktor, ne vladu Makedonije


Nikola Dimitrov i Ivica Dačić ministri spoljnih poslova Makedonije i Srbije
Nikola Dimitrov i Ivica Dačić ministri spoljnih poslova Makedonije i Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Nišu sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim. Dačić je rekao da je sastanak bio dobar, konstruktivan i otvoren i precizirao da se bezbednosna saznanja do kojih je došla Srbija ne odnose na makedonsku vladu, već na bezbednosni sektor uz uplitanje stranog faktora.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dačić je precizirao da se saznanja srpskih bezbednosnih službi ne odnose na makedonsku vladu ili neko konkretno ministarstvo u Skoplju, već na bezbednosni sektor.

"Naravno, u svemu tome uz učešće stranog faktora. Mogu da vam kažem koji je to strani faktor, ali neću. Ovde je reč da se to više ne dešava, da ne budemo kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa", rekao je Dačić i ponovio da Srbija ne želi da bude optužena ili se spominje negativan uticaj Srbije na unutrašnja dešavanja u Makedoniji.

"Ono na šta smo mi ukazali se odnosi na bezbednosni sektor", istakao je Dačić.

"Treba da razlikujete dve strane - ofanzivni obaveštajni rad protivnekoga i kontraobaveštajni rad. Ovde je reč o našim podacima kontraobaveštajnih službi o tome da postoji ofanzivno delovanje protiv interesa Srbije, sa krajnjim ciljem da se Srbija optuži za izazivanje nestabilnosti u Makedoniji", objasnio je da sprski ministar.

On je dodao da su Srbija i Makedonija prijatelji i da treba da se tako ponašaju, ističući da obe zemlje treba da se čuvaju da ne budu uključene u gobalne igre.

Nikola Dimitrov je posle sastanka rekao da je obaveštajna aktivnost veoma delikatna, ali da je siguran da u nju nije bila upletena makedonska vlada.

"Svestan sam koliko je javnost delom zbunjena i željna informacija, ali znate da je obaveštajni sektor veoma delikatan. Ulaženje u previše detalja o obaveštajnoj aktivnosti bi nas odvelo u pogrešnom pravcu, i Srbiju i Makedoniju", rekao je Dimitrov.

"U svakom slučaju mislim da smo na dobrom putu i mislim da su ovakvi konstruktivni razgovori kao danas u Nišu način da postignemo napredak i Makedonija i Srbija" rekao je makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov.

Upitan o slučaju srpskog obaveštajca Gorana Živaljevića, koji je bio u Sobranju u večeri kada su demonstranti VMRO DPMNE upali u makedonski parlament, Dačić je rekao da je ta tema završena i da je dogovoreno da to sporazumno reše dve službe.

"Želim da kažem da vi dobro u Makedoniji znate da su se predstavnici mnogih drugih službi umešali u raznim dešavanjima. Srbija se nije mešala, niti ćemo to činiti. Ne želimo da se Srbija optužuje da izaziva nestabilnost u Makedoniji",rekao je Dačić.

Ambasada Srbije u Skoplju nastavila je u petak sa radom, nakon što je Srbija prošlog vikenda povukla svoje osoblje iz ambasade u Skoplju uz obrazloženje da imaju dokaze o obavještajnom delovanju protiv Srbije.

Nakon razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva nesporazum je rešen.

XS
SM
MD
LG