Dostupni linkovi

NATO pozdravlja sporazum između Makedonije i Bugarske


Zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller
Zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller

Zamjenica glavnog tajnika NATO Rose Gottemoeller pozdravila je "duh suradnje koji je omogućio potpisivanje sporazuma između Makedonije i Bugarske, za koji je rekla da predstavlja "prekretnicu u izgradnji pozitivnih, na budućnost usmjerenih odnosa" u regiji.

"Pozdravljam 'Dogovor o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i suradnji' koji su potpisali premijeri Bugarske i Makedonije. Njegova implementacija doprinjeti će sigurnosti na Balkanu, što je u interesu svih", navela je Gottemoeller.

Premijeri Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov potpisali su 1. augusta u Skoplju "Dogovor o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i suradnji" dvije zemlje. Dogovor je napisan na dva jezika, "na makedonskom jeziku suglasno Ustavu Makedonije, i na bugarskom seglasno Ustavu Bugarske.

Tim dokumentom predviđena je podrška Sofije euroatlantskim aspiracijama Skoplja, suradnja na bilateralnom i multilateralnom planu, unapređivanje prometnih veza i komunikacija, olakšavanje carinskih i graničnih formalnosti, prekogranična suradnja na infrastrukturnim projektima, kao i olakšavanje kontakata izmedju građana dvije susjedne države.

Dogovor o dobrosusjedstvu Makedonije i Bugarske prethodno su podržale sve partije u parlamentu Bugarske, dok je naveća opoziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE saopćila da ga neće podržati prilikom ratifikacije jer navodno ne štiti makedonske nacionalne interese.

XS
SM
MD
LG