Dostupni linkovi

Makedonija – Bugarska: Politička rešenja, ne problemi


Službena posjeta Borisova Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Potpisivanje dogovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Makedonije i Bugarske pokazuje da tamo gde ima političke volje i ideje o progresu, pitanja se rešavaju, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev, koji je zajedno sa njegovim bugarskim kolegom Bojkom Borisovim stavio potpis na ovaj dokument koji je i na makedonskom i bugarskom jeziku.

"Republika Makedonija i Republika Bugarska su uradili istorijski korak napred. Zajedno smo postavili prošlost kao temelj budućnosti. Time smo otvorili put stabilnosti i razvoja za obe države i balkanski region", istakao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao da se makedonska vlada opredelila za politiku rešavanja, a ne stvaranja problema.

Dogovor je, dodao je Zaev, poruka Evropske unije i NATO-u da zemlje u regionu imaju rukovodstva koja se ponašaju evropski i da njihove zemlje zaslužuju evropsku perspektivu.

Borisov je izjavio da dogovor pokazuje Evropskoj uniji da se na nemirnom Balkanu, koji je prošao mnoge teškoće, problemi mogu rešavati dogovorom bez posrednika. Izrazio je očekivanje da će i EU podržati ovaj dogovor.

Bugarski premijer je ocenio da su važni i memorandumi koje su potpisali resorni ministri transporta, energetike i ekonomije. On je ubeđen da će za deset godina biti vidljivi rezultati dogovora između Makedonije i Bugarske.

Borisova, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Makedoniji, osim susreta sa Zaevim, primio je i šef države Gjorge Ivanov i predsednik Sobranja Talat Džaferi.

Za sutra, kada se obeležava makedonski nacionalni praznik Ilinden, predviđeno je zajedničko častvovanje u crkvi Sveti Spas u Skoplju, gde se nalazi grob revolucionara Goce Delčeva.

Iz opozicione VMRO DPMNE su saopštili da neće podržati dogovor, zato što u njemu nije prihvaćena nijedna njihova primedba. Oni smatraju da u dogovoru ima delova koji mogu naneti dugoročne štete državnim i nacionalnim interesima Makedonije i makedonskog naroda, jezika i istoriju.

Potpisivanje dogovora je bilo najavljeno za vreme posete premijera Zaeva Bugarskoj, nekoliko dana posle njegovog stupanja na funkciju u junu.

Parlament je o dokumentu raspravljao iza zatvorenih vrata, a javnosti je bio predstavljen 26. jula. Posle potpisivanja dogovora, on bi trebao da bude ratifikovan u Sobranju.

Dogovor predviđa i da se Makedonija može brinuti o makedonskoj manjini u Bugarskoj samo u skladu sa bilateralnim i multilateralnim dogovorima koje su potpisali Skoplje i Sofija.

Obe države imaju prava da štite prava i interese svojih državljana na teritoriji druge strane.

Makedonija potvrđuje da se ništa iz njenog Ustava ne može i ne treba tumačiti ili će nekad predstavljati osnovu o mešanju u unutrašnje poslove Bugarske, sa ciljem zaštite statusa i prava onih lica koja nisu državljani Makedonije.

U dogovoru stoji da će Bugarska pomoći Makedoniji da uđe u EU i NATO-u, bez postavljanja uslova.

Formiraće se zajednička komisija koja treba doprineti objektivnom i naučnom tumačenju istorijskih događaja, a obe zemlje će organizovati zajedničko častvovanje istorijskih ličnosti i događaja.

Dogovor treba omogućiti bolju ekonomsku saradnju, carinske i granične olakšice, saradnju u oblasti turizma, zajedničke investicije, razvoj transporta i putne infrastrukture.

Prema ovom dokumentu, obe države će podsticati i saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva i sporta.

Dogovor su pozdravili evrokomesari Federika Mogerini i Johanes Han.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG