Dostupni linkovi

Makedonija: Hitnim reformama do EU


Han će danas razgledati vladin nacrt plana o merama, aktivnostima i vremenskim okvirima u vezi reformskih prioriteta
Han će danas razgledati vladin nacrt plana o merama, aktivnostima i vremenskim okvirima u vezi reformskih prioriteta

Mirjana Spasovska

Važno je da se zemlja koncentriše na zadatke koje prestoje i da se svi odgovorni u društvu fokusiraju na ono što je važno – stvaranje modernog društva i države koja će raditi u interesu svih građana, izjavio je komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han nakon učešća na tematskoj sjednici makedonske vlade koja je posvećena hitnim reformskim prioritetima za evroatlantske integracije.

"Svi lideri političkih stranaka koje su zastupljene u parlamentu imaju ključnu i konstruktivnu ulogu. Apolitička debata treba da se odvija u parlamentu gde joj je i mesto. Potrebno je hitno sprovođenje reformskih prioriteta koje nisu sa ciljom kako bi zadovoljili EU, ali imaju za cilj poboljšanje uslova života građana", rekao je Han.

Evrokomesar je pozdravio pozitivne korake koji su preduzeti sa Bugarskom i Grčkom i koje su "izuzetno bitne da se uspostave dobrosusedski odnosi".

Premijer Zoran Zaev koji je danas predstavio akcioni plan za evropske integracije, najavio je da očekuje do kraja godine da Makedonija dobije čistu preporuku za pregovore sa Evropskom unijom. U tim okvirima će biti formirane radne grupe za reformu pravosuđa i tajnih službi, javne uprave, izbornog sistema i nezavisnih regulatornih tela, kao i medija i civilnog društva.

"Prisustvo Hana na sastanku vlade šalje snažan signal svima u zemlji da evropska perspektiva više nije daleki san nego realnost na dohvat ruke. Danas smo predstavili pred komesarom Hanom naš akcioni plan. To je jedna od pretposlednjih faza na kojoj radimo. Svakako sledi sastanak sa šefom eksperske komisije Rajnhardom Prebeom s kojim ćemo održati sastanke i sa drugim visokim zvaničnicima. Naš cilj je 1. jul za finalizaciju akcionog plana i tačno na najtransparentniji način objaviti građanima", izjavio je Zaev.

Han je nakon sednice vlade održao bilateralne sastanke sa premijerom Zoranom Zaevom, kao i sa predstavnicima opozicije.

Evrokomesar za proširenje danas je razgledao vladin nacrt plana o merama, aktivnostima i vremenskim okvirima u vezi reformskih prioriteta, dve nedelje nakon što je u Briselu preneo poruku Evropske unije premijeru Makedonije Zoranu Zaevu.

Han koji je bio direktno uključen u proces dogovaranja dva dokumenta u Pržinu, zahvaljujući kojima je zemlja izašla iz krize, poručio je da su prvi sledeći koraci nove vlade hitne reforme koje su ključne da bi Makedonija dobila pozitivnu preporuku Evropske unije.

Što se tiče reformi, vlada dobija pomoć od tima iskusnih nezavisnih eksperata predvođenih Rajnhardom Pribeom.

Početkom ovog meseca Han je najavio da će eksperti EU napraviti analizu sadašnje situacije, dopuniti prethodne zaključke i pritom dati preporuke kako odgovoriti na zabrinutosti oko stanja u pravnom sistemu koji je proteklih godina nazadovao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG